Moszkva szerint Washington áll a Kreml elleni dróntámadás mögött, amelynek célja az orosz elnök megölése volt – írja a Reuters.

Oroszország első reakciója a dróntámadásra az volt, hogy hivatalos közleményben tudatta: „fenntartja a jogot, hogy megtorló intézkedéseket tegyen, amikor és ahol szükségesnek tartja”.

Washingtonnak észben kell tartania, hogy Oroszországban tudják, hogy ott választják ki a célpontokat, Ukrajna pedig csak végrehajtotta az amerikai terveket

– ismertette Dmitrij Peszkov a vádat, miszerint az Egyesült Államok követett el merényletet Oroszország ellen.

Bizonyítékot az orosz kormányszóvivő azonban nem szolgáltatott a dróntámadásban való amerikai részvételre. Ukrajna már cáfolta, hogy köze lett volna az incidenshez.

Rendkívüli: drónokat szedtek le a Kreml közelében, maga Putyin elnök lehetett a célpontjuk

Dróntámadást akadályoztak meg Moszkvában a hivatalos orosz bejelentés szerint, az oroszok személyesen Vlagyimir Putyin elleni merényletkísérletnek tekintik az esetet. Bővebben>>>

Két ukrán drónt szedtek le, amelyek a Kremlt támadták

Dmitrij Peszkov nem fedte fel, Moszkva pontosan miképpen reagál arra, hogy Kijev drónokkal próbálta megtámadni a Kremlt. Elmondása szerint különböző intézkedésekről tárgyalnak, de azok minden esetben kiegyensúlyozottak, és Oroszország érdekeinek megfelelőek lesznek. Részletekbe nem bocsátkozott.

Az orosz államfő sajtószolgálata szerint Kijev szerda este drónokkal próbált csapást mérni a Kreml elnöki rezidenciájára.

Az orosz hadsereg és a különleges szolgálatok állításuk szerint azonnal hatástalanítottak két drónt, amelyeket a Kreml ellen irányítottak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem sérült meg, és a szokásos módon folytatja munkáját.

Kép: Reuters

Tervezett terrortámadásnak tartják, amit meg kell torolni

A Kreml a történteket az orosz elnök elleni tervezett terrortámadásnak és merényletnek tartja. A közlemény hangsúlyozta, hogy az Orosz Föderáció fenntartja a megtorlás jogát az általa megfelelőnek ítélt módon.

Dmitrij Peszkov azt is elmondta, hogy nem tudja pontosan, honnan indították a Kremlt támadó drónokat. Ennek majd az ügyben eljáró nyomozók fognak utánajárni.

Arra a kérdésre, ismer-e részleteket arról, hogy milyen drónok vettek részt a támadásban, azt mondta, hogy „ezt nem az ő dolga kideríteni”.

Reagált Ferenc pápa békemissziójára

Az orosz szóvivő azt is kijelentette, hogy a Kreml tud Ferenc pápa nyilatkozatáról az ukrajnai rendezésről, de konkrét elképzelések nem ismertek Moszkva számára.

Tudjuk, hogy a pápa gondolkodik azon, hogyan lehetne véget vetni ennek a konfliktusnak, de nem tudunk semmilyen részletes tervről, amelyet a Vatikán ezzel kapcsolatban felajánlott volna

– fogalmazott az orosz szóvivő.

Korábban a katolikus egyházfő kijelentette, hogy a Vatikán „békemissziót” folytat az ukrajnai konfliktus megoldása érdekében.

Ferenc pápa szerint elment az esze a háborút fegyverekkel támogatóknak

Ferenc pápa közölte, hogy fegyverek helyett a józan ész kellene legyen az országok közötti kapcsolatok rendezőelve. Bővebben>>>