„A Nyugat azon törekvése, hogy esetleg modern harci repülőgépeket küldjön Ukrajnába, óriási kockázatokat hordoz” – figyelmeztetett szombaton Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes a Politico híradása szerint.

A miniszter a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek adott interjúban tett megjegyzései annak nyomán hangzottak el, hogy az Egyesült Államok beállt egy közös nemzetközi erőfeszítés mögé, amelynek célja az ukrán pilóták kiképzése a modern vadászgépek, köztük az F-16-osok használatára. Ez egy magas rangú kormányzati tisztviselő szerint előkészítheti az utat ahhoz is, hogy végül korszerű nyugati harci repülőgépeket küldjenek Ukrajnába. 

Zelenszkij örvendezik, Moszkva az eszkalációtól tart

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken egy Twitter-bejegyzésben üdvözölte az amerikai döntést, mondván, hogy az „nagymértékben megerősíti az égi hadseregünket”. Zelenszkij arra számít, hogy a Hirosimában tartandó G7-csúcstalálkozón megvitatják ennek a döntésnek a gyakorlati megvalósítását.

 

„Látjuk, hogy a nyugati országok továbbra is ragaszkodnak az eszkalációs forgatókönyvhöz, ami óriási kockázatokat hordoz számukra. Ezt mindenesetre figyelembe fogjuk venni a terveink elkészítésekor. Minden szükséges eszközzel rendelkezünk céljaink eléréséhez” – tette hozzá Grusko az interjúban.