2023 első két hónapjában 10,4 milliárd dollárral nőhetett Oroszország leggazdagabbjainak vagyona – írja az rbc.ru. A számítás alapjait többek között az orosz üzletemberek által birtokolt vállalatok részvényeinek értéke, illetve a cégek által kifizetett osztalékok adják.

Az így összeállított indexben március 1-jei állapot szerint összesen 22 orosz üzletember szerepel.

Közülük ők bizonyultak az év első két hónapjában a legeredményesebbnek:

  1.  Vagit Alekperov, a Lukoilt vezető többségi tulajdonos 2,43 milliárd dollárt keresett az idén, a teljes vagyonát 17,8 milliárd dollárra becsülik.
  2. Alekszej Mordasov, a főként az acéliparban és a bányászatban tevékenykedő Severstal fő részvényese plusz 1,54 milliárd dollárral immár 20,2 milliárdos vagyont tudhat a magáénak.
  3. Vlagyimir Liszon, a legnagyobb orosz acélvállalat, az NLMK igazgatótanácsának vezetője csak az idén 905 millió dollárral tudta növeli vagyonát, így már 20,8 milliárd dollárra becsülik a nettó vagyonát.
  4. Vlagyimir Rasnyikov, a Magnyitogorszki Vas- és Acélművek igazgatótanácsának elnöke plusz 825 millió dollárral az idén már 9,3 milliárd dolláros vagyonnal büszkélkedhet.
  5. Alisjor Usmanov, az USM alapítója és fő részvényese az év első két hónapjában megkeresett dollárjával immár 19,2 milliárd dollárra becsült vagyonnal rendelkezik.

A leggazdagabb orosz milliárdos, Vlagyimir Potanin, a nikkel- és palládiumbányászati Nornickel vezetője a jelenlegi lista 44. helyén áll: miután 94,2 millió dollárt veszített, még mindig 28,5 milliárd dollárra becsülik a vagyonát.

A Bloomberg milliárdosokat számon tartó indexe szerint amióta Oroszország tavaly február 24-én megtámadta Ukrajnát, Oroszország leggazdagabbjainak vagyona összesen 67 milliárd dollárral csökkent.

A háborús időszak egyik legnagyobb veszteseként tartják számon például Roman Abramovics volt Chelsea-tulajdonost, akit lényegében a szankciók kényszerítettek arra, hogy megváljon brit csapatától. A lap úgy tudja, hogy a Nornickelben összesen 5,6 millió dollárt veszíthetett, így vagyona mára 7,8 millió dollárra csökkent.