Németország 2,7 milliárd euró értékben ad át katonai felszerelést Ukrajnának – írja a Der Spiegel. A német nyelvű lap megjegyzi, hogy ez Berlin eddigi legnagyobb katonai segélycsomagja Ukrajna számára a háború tavaly februári kitörése óta.

A katonai pakkban lesz többek között 30 Leopard és 20 Marder harckocsi, 200 felderítő drón, több légvédelmi rendszer, ahogy 100 páncélozott jármű, valamint a géppuskák sem maradnak el.

A katonai segélycsomagról a német minisztériumok titokban állapodtak meg, és hírét kifejezetten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök május 14-i németországi látogatásának napjára időzítették, valamint a Károly-díj átadójára, amellyel Volodimir Zelenszkijt és az ukrán népet tüntetik ki a németek. 

Volodimir Zelenszkij első németországi látogatása

Előre nem bejelentett látogatásra Németországba utazott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap, a hazája elleni orosz támadás megindítása óta először.

Az ukrán elnök a biztonsági okokból előre nem bejelentett látogatásról Twitter-oldalán vasárnap kora reggel közölte, hogy megérkezett Berlinbe.

Fegyverek, erőteljes csomag, légvédelem, újjáépítés, EU, NATO, biztonság

– írta az ukrán elnök tervezett megbeszéléseinek témáit ismertetve.

Volodimir Zelenszkij kora délelőtt Frank-Walter Steinmeier államfővel találkozott. A megbeszélés után Olaf Scholz német kancellár fogadta, katonai tiszteletadással.

Ugyancsak vasárnap adják át a Berlintől több mint 500 kilométerre fekvő Aachenben a Nemzetközi Károly-díjat, amellyel Volodimir Zelenszkijt és az ukrán népet tüntetik ki. A rendezvényen beszédet mond Olaf Scholz, ám azt biztonsági okokból egyelőre nem közölték, hogy Volodimir Zelenszkij részt vesz-e a díjátadón.

Kiknek és miért jár a Károly-díj?

A Nemzetközi Károly-díjat az európai egyesítésben kiemelkedő érdemeket szerző személynek vagy intézménynek ítélik oda 1950 óta minden évben. A korábbi kitüntetettek között van Ferenc pápa és Emmanuel Macron francia elnök, Klaus Iohannis román államfő, Bill Clinton volt amerikai elnök és két magyar személyiség, Konrád György író (2001) illetve Horn Gyula néhai kormányfő, aki 1990-ben kapta meg az elismerést, külügyminiszterként végzett munkájáért.