Lengyelország nyilvános levelet küldött a Pfizer részvényeseinek, amelyben felszólította az amerikai gyógyszeripari óriáscéget, hogy tárgyalja újra az EU-val kötött COVID-19 vakcinákra vonatkozó szerződését, ami a többletadagok miatt folyó vita eszkalálódását jelenti – számolt be a Politico.

A felszólító levél keddi keltezésű, és Adam Niedzielski írta alá. Az egészségügyi miniszter ebben a Pfizer társadalmi felelősségvállalására apellál, és felszólítja a vállalatot, hogy a tárgyalások során állapodjon meg kedvezőbb feltételekkel az EU-ba küldött dózisok mennyiségének csökkentése érdekében.

Varsó élen jár az EU legnagyobb, 1,1 milliárd adag Pfizer/BioNTech vakcinára vonatkozó szerződésének újbóli megnyitására irányuló erőfeszítésekben.

A szerződést amely csak idén közel félmilliárd adag megvásárlására kötelezi az EU-t, még a világjárvány csúcspontján írták alá.

Ennek eredményeképpen több millió vakcina szavatossága járt le az EU raktáraiban, valamint a BR24 német közszolgálati műsorszolgáltató szerint Németországban 36,6 millió adag oltóanyag van, míg Ausztria egészségügyi minisztere korábban azt mondta, hogy 17,5 millió adag maradt fel nem használtan az országban.

Az Európai Bizottság megpróbálja újratárgyalni a szerződés feltételeit, és ugyan pontos részleteket nem hoztak nyilvánosságra, de a tárgyalt javaslat szerint egyes adagokat törölnének, a fennmaradó szállítmányokért pedig magasabb árat fizetnének, gyakorlatilag törlési díjat hozva létre.

A vállalat ahelyett, hogy szolidaritást mutatna, továbbra is pénzt akar szerezni az uniós tagállamok által kizárólag a közegészségügy védelmére elkülönített pénzeszközökből

− olvasható a levélben.

Aktivista részvényesek már korábban is megpróbáltak nyomást gyakorolni a Pfizerre, nyílt levélben kérték a céget, hogy tegye lehetővé a BioNTech-csel közösen kifejlesztett vakcina méltányosabb globális elosztását. A Wall Street Journal adatai szerint a Pfizer legnagyobb részvényesei közé tartozik az SSgA Funds Management, a Vanguard Group és a Wellington Management.