Oroszország négy katonai körzetben cserél parancsnokot a védelmi minisztérium honlapja szerint – közölte az orosz RBC hírügynökség.

  • Andrej Mordvicsev altábornagy a központi körzeti csapatok parancsnoka;
  • Jevgenyij Nyikiforov altábornagy a nyugati körzeti csapatok parancsnoka;
  • Rusztam Muradov altábornagy a keleti körzet parancsnoka;
  • Szergej Kuzovlev vezérezredes pedig a déli körzet parancsnoka lett.

Tapasztalt az új vezetőség

A 47 éves Mordvicsev korábban már vezette az orosz hadsereg egységeit a Mariupolért folytatott harcokban. Később haláláról terjedtek álhírek, azonban csak megsebesült az offenzívában. 

Nyikiforov már 2020 óta a keleti katonai körzet csapatainak vezérkari főnöke és első parancsnokhelyettese, előtte pedig a nyugati körzet csapatainak parancsnokhelyettese volt. Kuzovlev vezérezredest váltotta, aki a déli katonai körzet parancsnoka lett.

Kuzovlevet december 13-án nevezték ki a Nyugati Katonai Körzet parancsnokává. 2020 novemberétől 2021 februárjáig az orosz fegyveres erők Szíriában működő csoportját irányította, ezt megelőzően a Nyugati és a Déli Katonai Körzet egységeinek parancsnoka volt, többek között 2019 februárjától a Déli Katonai Körzet parancsnokságának vezetőjeként. 

Alekszandr Csaiko utódjaként Rusztam Muradov altábornagyot nevezte ki a védelmi minisztérium a keleti katonai körzet parancsnokává. A dagesztáni származású Muradov 2020 novemberétől 2021 májusáig orosz békefenntartók parancsnoka volt a Hegyi-Karabahban.