Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Parlamenti vizsgálat indult Franciaországban Marine Le Pen és szélsőjobboldali pártja a Nemzeti Tömörülés ellen. A független testület azt próbálja kideríteni, hogy Le Penék kapcsolatban állnak-e Moszkvával – írja az Euronews.

A vizsgálat elsősorban egy 9,4 millió eurós hitelről szól, amit egy cseh-orosz bank folyósított Le Pennek és akkori pártjának, a Nemzeti Frontnak, amely 2018 óta Nemzeti Tömörülés néven fut.

A Parisien értesülései szerint Le Pen határozottan tagadta a felmerült vádakat, miszerint kapcsolatban állna Vlagyimir Putyinnal.

A politikus ki is jelentette, hogy egy bankkal állapodott meg a kölcsönről és nem Putyinnal. Mint mondta: nem tudta, hogy a kampányát hitelező orosz bank igazgatója közeli kapcsolatot ápol az orosz állammal.

Le Pen elmondta a bizottságnak azt is, hogy 2014-ben, amikor a kölcsönt felvették komoly anyagi nehézségeik voltak és hiába írtak 200 levelet különböző francia és európai bankoknak, mégsem kaptak hitelt, ekkor kényszerültek külföldi bankot keresni és Le Pen inkább egy cseh-orosz pénzintézetet választott egy kínai, vagy egy iráni helyett.

Marine Le Pen egyébként a 2022-es elnökválasztási kampányát is külföldi hitelből finanszírozta:  akkor egy magyar bank, az MKB adott neki kölcsön közel 11 millió eurót. 

Az Index emlékeztet rá, hogy Marine Le Pen 2021 októberében járt Orbán Viktornál a Karmelita kolostorban, majd februárban a francia RTL már arról értesült, hogy egy magyar banktól jutott hitelhez a Nemzeti Tömörülés pártjának jelöltje. Ezt követően március elején derült fény arra, amikor a jelölteknek le kellett adniuk a vagyonnyilatkozatukat, hogy Le Pen egészen pontosan 10 691 775 eurót, azaz mostani árfolyamon körülbelül 4 milliárd forint hitelt kapott az elnöki kampányára. Más kérdés, hogy az összeget azóta már visszafizették. 

Marine Le Pen egyébként nem az első a francia politikában, akinek megkérdőjelezhető megállapodások alapján finanszírozták a kampányát külföldről. A líbiai és a gaboni kormányzat is érintett volt a nemcsak Le Pen esetében, de két korábbi elnök: Nicolas Sarkozy és Jacques Chirac kampányfinanszírozásaiban is.