Február 15-én nyitotta meg kapuit az új VR-képzőközpont a 9 milliós városban, ahol a helyi hatóságok adatai szerint három éve csökken a bűnözés. A rendőrök feladata az volt, hogy kiszabadítsanak egy túszul ejtett gyereket Tepitóban, egy olyan negyedben, amely a fővárosban működő bűnszervezet fellegvárának számít. A résztvevők egy hátizsákba rejtett számítógéppel és puskával felfegyverkezve közelítették meg a túszejtőt, majd kényszerítették, hogy dobja el a fegyvert, és engedje szabadon áldozatát – számolt be róla az Euronews.

A létesítményt Omar Garcia Harfuch biztonsági miniszter avatta fel, aki maga is megsérült egy 2020 júniusában elkövetett támadásban.

Valódi vagy virtuális avatárokkal léphetnek interakcióba, rendkívül valósághű grafikai ábrázolásokban – mondta Harfuch, majd hozzátette, hogy a VR nem csak az utcai elfogásokhoz hasznos, de lehetővé teszi a különböző beavatkozási helyszínek pontos reprodukálását is: iskolák, bevásárlóközpontok, éttermek, autópályák, repülőgépek.

Az Egyesült Államokban és az izraeli rendőrségen kívül csak három rendőri szerv rendelkezik ezzel a virtuális valóság rendszerrel. A rendőregyetem területén található központ 100 mozgásrögzítő kamerával és különböző típusú virtuális puskákkal és revolverekkel rendelkezik – áll az önkormányzat közleményében.

Mexikó 60 millió pesót (1,14 milliárd forint) fektetett a programba. A városi önkormányzat vezetője, Claudia Sheinbaum kiemelte, hogy a fel nem használt lőszereken 4 millió pesót takarítottak meg (76 millió forint).

Virtuális kiképzés az Európai Unióban

Az Európai Unió 2019-ben indította a virtuális valósággal kapcsolatos Shotpros projektet, amelynek célja, hogy jobb képzési modulokat alakítson ki a rendőrök számára. A program segít a felhasználóknak a helyzet hatékony felmérésében és a gyors reagálásban, hogy a későbbiekben előforduló valós helyzetekben rutinosan és helyesen járhassanak el.

A Shotpros ugyanakkor nem csak tanításra képes, de vizsgálatra is: felméri a rendőrök magas kockázati helyzetben tanúsított cselekvési- és döntéshozatali magatartását (DMA), majd a kapott eredményeket felhasználva folyamatosan fejlesztik a programot, és dolgoznak a kiképzés hatékonyságának növelésén.

Valószínűleg nem kell sokat várnunk, hogy a VR technológia ilyesfajta használata elterjedjen a világ minden pontján: Belgiumban már több ezer rendőr végezte el sikeresen ezt a programot – közölte szeptemberben a szövetségi kormány és az antwerpeni hatóságok.

(Fogarasi Kitti)