A volt szovjet tagköztársaság, Moldova nem fogad többé orosz gázt, és nem tűri el a Gazprom orosz gázipari óriásvállalat „zsarolását” a szállítás kifizetésének nehézségei miatt – jelentette ki szerda este az ország energiaügyi minisztere.

Viktor Parlicov úgy nyilatkozott, hogy a Gazprom december óta csak az Oroszország által támogatott moldovai Transznisztriát (Dnyeszteren túli terület) látja el gázzal, a központi hatóságokhoz, Chisinauba nem jut el szállítmány.

Moldova az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól kapott 300 millió eurós hitelnek köszönhetően tudta megteremteni ellátását az európai forrásokból.

Kivételezett a Gazprom az oroszbarát területekkel

A Dnyeszteren túli terület viszont soha sem fizetett a Gazpromnak a kapott gázért. „A Gazprom elviseli az onnan származó adósságokat. Amikor azonban Moldova többi része is kapott gázt, az orosz cég az ellátás csökkentéséhez, a zsaroláshoz folyamodott” – mondta az energiaügyi miniszter.

A Gazprom 30 éven át hagyta, hogy az oroszbarát terület ne omoljon össze. Tudja, hogy ha felmondja a szerződést vele, akkor a régió összeomlik

– állította Parlicov.

Moldovát, Európa egyik legszegényebb országát közvetlenül közelről érinti Oroszország ukrajnai inváziója, és feszélyezi a Dnyeszteren túli oroszbarát erők jelenléte.

Két tűz között próbál túlélni az ország

Az Európa-barát Maia Sandu elnök vezette Moldova azzal vádolja Oroszországot, hogy a destabilizálására törekszik. Másfelől a Dnyeszteren túli terület a múlt héten arról számolt be, hogy meghiúsított egy ukrán merényletet vezetőik ellen.

Egy 1500 fős orosz békefenntartó kontingens továbbra is a Dnyeszteren túli régióban tartózkodik, 30 évvel a rövid háború után, amelyben az újonnan függetlenné vált Moldova volt szovjet köztársaság harcolt a szakadár erőkkel.

Összegyűlt több milliárd dollárnyi kifizetetlen orosz gázszámla

A Dnyeszteren túli terület a lakossági és ipari felhasználóktól származó gázszámla-befizetések összegét egy „gázszámlára” irányítja, és ebből fedezi az államalakulat költségvetési hiányának egy részét. Moldovai tisztviselők több milliárd dollárra becsülik a Dnyeszteren túli területek orosz gázszámláinak kifizetetlen összegét.

A Dnyeszteren innen gázt szolgáltató Moldovagaz felhalmozott hátraléka a Gazprom követelése szerint 709 millió dollárra rúg, de a chisinaui tisztviselők tavaly elrendelték az adósság nemzetközi auditálását.

Moldova energiaellátása nagyban függ attól a viszonylag olcsó áramtól, amelyet a Dnyeszteren túl termelnek meg a Gazprom által üzemeltetett hőerőműben.