Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A törökországi mentőcsapatoknak a floridai SpecOps Grouptól küldték el a FINDER (Finding Individuals for Disaster Emergency Response) elnevezésű csúcstechnológiás felszerelést, amely képes felderíteni a romok alatt rekedt embereket – közölte helyi idő szerint kedden az űrhivatal.

A FINDER-t a NASA sugárhajtómű-laboratóriumában (JPL) fejlesztették ki az amerikai belbiztonsági hivatal közreműködésével, és már a 2015-ös nepáli földrengésnél is használták az áldozatok felkutatására.

A kisebb bőröndhöz hasonló méretű készülék mikrohullámú radar segítségével érzékeli a test olyan apró mozgásait is, mint például a szívverés vagy a légzés. A tesztek során a FINDER 9 méternyi törmeléken vagy 6 méternyi tömör betonon keresztül is érzékelte a szívverést – olvasható a NASA honlapján.

A NASA azt tervezi, hogy a légifelvételeit és az űrből származó adatokat is megosztja a segélyezés és az újjáépítés elősegítésére.

A február 6-án Törökországban és Szíriában pusztító 7,7 és 7,6 erősségű két földrengés több mint 40 ezer ember halálát okozta.