Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Németország hazai összterméke (GDP) a 0,4 százalékos csökkenést valószínűsítő előző, tavaly őszi számítások helyett 0,3 százalékkal nőhet az idén, vagyis az Európai Unió legnagyobb gazdasága az intézetek új, tavaszi prognózisa szerint mégsem süllyed recesszióba.

német gazdaság valószínűleg már az utóbbi hónapokban, 2022/2023 telén is kevésbé esett vissza, mint ahogyan ősszel látni lehetett. Ez mindenekelőtt annak tulajdonítható, hogy az energiaárak jelentős csökkenése révén a vártnál kevésbé gyengült a jövedelmek vásárlóereje.

Azonban a háztartások és a vállalatok terheinek mérséklését szolgáló – együttvéve nagyjából 300 milliárd eurós – kormányzati támogatási programok és a várhatóan jelentős béremelések miatt az infláció az idén még viszonylag magas maradhat, a tavalyi 6,9 százalékról csak 6 százalékig süllyed.

Előre jelezték, mikor enyhülhet az infláció

fogyasztói árakra nehezedő nyomás csak 2024-ben enyhülhet jelentősen, akkor 2,4 százalék lehet az infláció, a GDP pedig ismét lendületesebben, 1,5 százalékkal növekedhet.

munkaerőpiac az idén is stabil maradhat, éves átlagban 46 millió ember végezhet valamilyen kereső tevékenységet, a tavalyi 45,6 millió után.

A regisztrált munkanélküliek száma viszont átmenetileg emelkedhet, a 2022-es 2,42 millióról 2,48 millióra.

Ez azonban főleg annak tulajdonítható, hogy az ukrajnai menekültek nem tudnak mind azonnal elhelyezkedni, és jövőre 2,41 millióra csökkenhet a munkanélküliek száma a több mint 84 milliós országban.

Az előrejelzést évente kétszer, tavasszal és ősszel készítik el. A munkában ezúttal a müncheni ifo, az esseni RWI, a kieli IfW és a Halléban működő IWH, valamint két osztrák intézet, a WIFO és az IHS elemzői vettek részt. A szövetségi kormány az intézetek közös előrejelzése alapján készíti el prognózisát, amelyet április második felében mutatnak be.