Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mintegy 75 millió ember szenved az Egyesült Államokban a kanadai erdőtüzek okozta borzasztó légszennyezettségtől. Az amerikai hatóságok arra biztatják a lakosságot, hogy aki teheti maradjon otthon, akinek pedig muszáj útra kelnie, használjon maszkot – írja a CNN.

A kanadai hatóságok szerint az ország területén több mint 400 helyen ég az erdő párhuzamosan. Az extrém súlyosságú helyzet a hosszú ideje tartó szárazság és forróság miatt alakulhatott ki.

Az aktuális katasztrófa Joe Biden amerikai elnök szerint egy újabb

mementó, amely rámutat a klímaváltozás hatásaira.

Az államfő elmondta, a kanadai miniszterelnökkel, Justin Trudeau-val folytatott megbeszélése után arra utasította a Nemzeti Tűzvédelmi Központot, hogy támogassák a szomszédos országot a igényeiknek megfelelő számú emberrel és felszerelésekkel.

A New York-i iskolások csütörtökön szabadnapot kaptak, pénteken pedig többségük a pandémia alatt már megszokott módon, online jelentkezik be otthonról a tanóráira.

A Google pedig – sok más cég mellett – szerdán azt kérte a New York-i irodájában dolgozóktól, hogy aznap maradjanak inkább home office-ban.

New York azt megelőzően, hogy beborította volna a kanadai erdőtüzek füstje, valamint utána
New York azt megelőzően, hogy beborította volna a kanadai erdőtüzek füstje, valamint utána
Kép: Reuters

A szakértők szerint még napokig füstben fuldokolhat az Egyesült Államok, bár a hétvégén a szmog elkezdhet kelet felé vándorolni az ország nyugati része felől. A légszennyezettség New Yorkban és Philadelphiában szerdán volt a legrosszabb, a levegő minősége azóta – ha rettentő lassan is, de – fokozatosan javul.

Légszennyezettség az Egyesült Államokban a kanadai erdőtüzek miatt
Légszennyezettség az Egyesült Államokban a kanadai erdőtüzek miatt
Kép: Getty Images/Anadolu

New York polgármestere, Eric Adams az amerikai elnökhöz hasonlóan a klímavédelem fontosságára hívta fel az amerikaiak figyelmét a kialakult helyzet kapcsán. „Ezek a veszélyes levegőminőség emlékeztetőül szolgál azzal kapcsolatban, hogy most kell cselekednünk városunk, környezetünk és jövőnk védelme érdekében” – írta közösségi oldalán.

Eric Adams asszociációja a legkevésbé sem meglepő, a polgármester több alkalommal is hangoztatta már fenntarthatósággal kapcsolatos nézeteit. Múlt hónapban például bejelentette, klímavédelmi okokból visszafogják a jövőben a New York városa által fenntartott intézményekben az ellátás keretében felkínált húsmennyiséget.