A Duma elfogadta az elektronikus katonai idézésről szóló törvényt, amely lényegében arról szól, hogy a hagyományos levélben érkező katonai behívókat felváltja az elektronikus – írja a Meduza.

Egész pontosan a Goszuszlugi személyes fiókokra fogják kézbesíteni az idézéseket, amely az Orosz Föderáció közszolgáltatásainak portálja, olyasmi, mint a Magyarországon használt ügyfélkapu.

Az elektronikus idézést a frissen elfogadott törvénymódosítóknak megfelelően egészen onnantól kezdve hitelesnek kell tekinteni, hogy azt a hatóságok a Goszuszlugi profilra feltöltötték.

Ezt követően az érintettnek az értesítéstől számított 20 naptári napon belül meg kell jelennie az illetékes toborzóirodában.

Aki nem így jár el, több szankcióra is számíthat, többek között:

  • eltiltják a gépjármű vezetéstől;
  • az ingatlan eladástól és vásárlástól;
  • illetve hitelt sem vehet fel;
  • és Oroszország területét sem hagyhatja el.

Az elfogadott módosító csomag rendelkezik arról, hogy egy egységesebb nyilvántartást hozzanak létre a sorköteles személyekről. A sorköteles személyekről szóló adatokat többek között a szövetségi adószolgálat, a rendőri szervek, a bíróságok, az egészségügyi intézmények, a nyugdíj-és társadalombiztosítási alapok, a felsőoktatási intézmények és a helyi hatóságok biztosítják majd. 

Dmitrij Medvegyev már Ukrajna végleges eltűnéséről fantáziál

Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, volt orosz elnök és miniszterelnök eddig sem finomkodott, amikor háborús, és Ukrajna ellenes szólamokat ütött meg, ám a hétvégén mintha még önmagához képest is jobban elragadta volna a hév. Ugyanis azt találta mondani saját hivatalos Vkontakte közösségi oldalán, hogy Ukrajna hamarosan eltűnik a föld színéről, mert ezen a bolygón egész egyszerűen nincs szükség az Oroszország által tavaly februárban megtámadott államra. Dmitrij Medvegyev azt is kifejtette, hogy több millióan váltak menekültté, akik elhagyták Ukrajnát amióta Oroszország a szomszédos országban megkezdte különleges katonai hadműveletét. Az egykori orosz elnök szerint ez annak a jele, hogy Ukrajna „felesleges” már a saját polgárai számára is.