Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pénteken cikkezett arról a Foreign Policy, hogy Törökország és Magyarország nem kapott meghívást Joe Biden amerikai elnök demokráciacsúcsára, amin mintegy 121 ország veszt részt. A lapnak több amerikai tisztségviselő azzal indokolta a döntést, hogy az amerikai kormányban komolyan aggódnak a Törökországban és Magyarországon tapasztalható demokratikus visszaesés miatt, jóllehet Washington mindkét országra erősen támaszkodik a Nyugat Oroszország elleni stratégiájának támogatásában.

A lap beszámolójában úgy fogalmaz, az "Orbán Viktor miniszterelnök vezette Magyarország eltávolodik az Európai Unió és a NATO által képviselt értékektől oroszbarát politikájával, kiváltképp igaz ez az orosz-urkán háború alatt hozott döntéseire." Hozzáteszik: a magyar kormány folyamatosan visszautasítja az erre vonatkozó nyugati kritikákat.

Kép: MTI Fotó, Fischer Zoltán

A Népszava megkérdezte az Egyesült Államok budapesti nagykövetségét, hogy mi áll a döntés mögött. A lap azt a választ kapta, hogy az eseményre olyan országok kapnak meghívást, amik a demokratikus elvek előmozdítása mellett köteleződtek el. Mint írták, Magyarország kormánya aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nem kapott meghívást a csúcstalálkozóra. 

A csúcson a tekintélyuralmi rendszerek elleni küzdelemről, a korrupció elleni harcról és az emberi jogok támogatásáról lesz szó. Hasonló demokráciacsúcsot közel másfél éve tartottak 110 ország részvételével, azonban Magyarországot akkor sem hívták meg, írja a Telex. 

Idén egyébként olyan újabb országok is jelen lesznek, mint Honduras, Elefántcsontpart, Gambia, Mauritánia, Mozambik, Tanzánia.