Magyarország blokkolja az Európai Békekeret nyolcadik részletének folyósítását. A nyolcadik részlet utalásával az unió tagállamai 500 millió eurót adnának Ukrajnának, amelyet fegyverkezésre költhet el – idézte az Index az ANSA-t.

Az Ukrajnának szánt 500 millió eurót jövő hétfőn tervezték folyósítani, azonban a magyar kormány biztosítékokat kért arra vonatkozóan, hogy az Európai Békekeret a jövőben is globális célokat szolgál, és nem az ukrán hadsereg felfegyverzését pénzeli.

 

A pénz még nem elég az ukrán győzelemhez

Katonai szakértők arra figyelmeztetnek, hogy Ukrajnának a fegyverek mellett többek között kiképzésre és a hírszerzés fejlesztésére is szükség van. Bővebben>>>

Növelné az unió a lőszergyártási kapacitásait

Az Európai Békekeret költségvetésen kívüli eszközével az unió célja, hogy a pénzalappal megelőzhesse a konfliktusok eszkalációját, megteremtse a békét, és megőrizze a nemzetközi biztonságot. 

A tagállamok vállalták, hogy a következő 12 hónapban egymillió 155 milliméteres tüzérségi lőszert juttatnak Ukrajnának. Vitatott, hogy a tagállamok gyártási kapacitásai elegek lesznek-e erre, ezért az Európai Bizottság a gyártási kapacitás növelésére tett rendeletjavaslatot.

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell bemutatta a három vezérelven alapuló tervet:

 

  • A tagállamok Ukrajnának nyújtott eddigi támogatásuk egy részét visszakapnák – erre 1 milliárd eurót különítene el a már meglévő Európai Békeprogram (EPF) felhasználásával.
  • Az EU-tagok közösen szereznének be lőszert, amellyel a tagállamok kieső készleteit pótolnák, és biztosítanák Ukrajna hosszú távú támogatását.
  • Segítenék az európai védelmi ipar gyártási képességeinek felgyorsítását.