A nürnbergi törvényszék mintájára az Oroszország Ukrajna elleni hadviselésének modern módszereihez igazodva létrehozható az agresszió bűntettét vizsgáló különleges törvényszék, de Ukrajna fő feladata a megszállók nemzeti szintű felelősségre vonása – jelentette ki Igor Ponocsovnyij, a Krími és Szevasztopoli Autonóm Köztársaság ügyészségének vezetője.

Az Interfax ukrán hírügynökségnek adott exkluzív interjújában az agresszióval foglalkozó törvényszék létrehozásának kilátásairól szólva Igor Ponocsovnyij elmondta, hogy egy ilyen törvényszék létrehozásának szükségességét az agresszió bűncselekményének kivizsgálási lehetősége indokolja, mivel a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészi hivatala nem tudja kivizsgálni azt.

Ha létrejön egy ilyen bíróság, elképzelhető, hogy képes lesz más, a megszállók által Ukrajna-szerte elkövetett bűncselekményeket is vizsgálni. Napról napra reálisabbá válnak egy ilyen bíróság létrehozásának kilátásai

– mondta az ügyészség vezetője.

A Nürnbergi Törvényszék az egyetlen jó példa

Az autonómia ügyésze arról beszélve, hogy ő személy szerint hogyan képzeli el ezt a törvényszéket, megjegyezte: „talán a Nürnbergi Törvényszéket követve, ez egy klasszikus és szinte az egyetlen példa egy jól ismert törvényszékre. A jugoszláviai és a ruandai törvényszék sajátos volt, hiszen belső, nem pedig nemzetközi fegyveres konfliktusról volt szó.”

A második világháború lezárását követően a Nemzetközi Katonai Törvényszék felállításával, az ügymenettel és az ítéletek indoklásával az egykori szövetséges hatalmak precedenst teremtettek, de a 12 halálos ítélettel záruló per jogi és erkölcsi megalapozottságát, valamint „igazságosságát” még ma is aggályosnak tartják a szakemberek. 

A vádirat négy tételt tartalmazott: a béke elleni, az emberiesség elleni és a háborús bűntettek, valamint az előző három elkövetésére irányuló összeesküvés vádjai. A dokumentum továbbá azt is rögzítette, hogy hatálya az 1939. szeptember 1. után elkövetett bűncselekményekre vonatkozik.

Ukrajnának önállóan kell ítéletet hoznia a háborús bűnösök felett

A krími ügyészség vezetője elmondta, hogy a nürnbergi perekben felmentő ítéletek születtek, a törvényszék nem érintette a nácik jelentős részét, ezért Izrael, amelynek hatalmas igénye volt az igazságszolgáltatásra, saját pereket folytatott le.

Ezért Ukrajna feladata az, hogy önállóan állapítsa meg, dokumentálja és mondja ki a háborús bűnösök ítéletét, még ha egyelőre távollétében is, de jogi alapjaink vannak arra, hogy később a világ bármelyik sarkában megtaláljuk ezt az embert, idehozzuk és megbüntessük

– mondta a főügyész, és hozzátette: „Hogy ez hogyan lesz – úgy, ahogy Izrael tette a nácik ellen, vagy másképp – azt majd az idő eldönti. De jogi alapunk kell, hogy legyen az ilyen tevékenységek véghezvitelére. Mert elmenni Oroszországba, kihúzni Putyint a bunkerből, idehozni és elítélni, most lehetetlen.”