Miközben Moszkva nyíltan szemben áll az amerikai kormánnyal, különösen az ukrajnai háborúval kapcsolatban, Vlagyimir Putyin orosz elnök olyan ügyeket is felkarolt, amelyeket sok nyugati konzervatív is támogat. Aláírt olyan törvényeket, amelyek korlátozzák az LMBTQ-jogokat, és szorosabb kapcsolatot ápolt Donald Trump korábbi amerikai elnökkel – írja a Newsweek.

Az orosz állami médiumok is újabban kedvezően nyilatkoznak a volt amerikai elnökről, és gyakran sugározzák az ukrajnai háborút kritizáló jobboldali médiaszemélyiségek, köztük a Fox News korábbi műsorvezetője, Tucker Carlson videóit.

A RIA Novosztyi idézte Timur Beszlangurovot, a VISTA bevándorlási ügyvédi iroda partnerét, aki külföldi befektetőknek nyújt segítséget az oroszországi tartózkodás és állampolgárság megszerzésében: szerinte körülbelül 200 amerikai család akar kivándorolni Oroszországba ideológiai okokból.

Timur Beszlangurov szerint több tízezer olyan ember akar Oroszországba költözni, akiknek nincs semmiféle kötődése az országhoz. 

Az ügyvéd a RIA Novosztyi szerint egy szentpétervári jogi fórumon beszélt a konzervatív kitelepülőknek tervezett projektről, és elmondta, hogy az oroszországi regionális kormány is jóváhagyta az épülő orosz falu terveit.

Keleti menedék a wokeness amerikai „áldozatainak”

Timur Beszlangurov azt is mondta, hogy a hagyományos katolikusok azért vannak azon 200 család között, akik az Egyesült Államokból és Kanadából szeretnének az orosz faluba költözni,

mert nagyon erősen hisznek abban a próféciában, hogy Oroszország marad az egyetlen keresztény ország a világon.

Orosz tisztviselők egyelőre nem jelentették be a faluval kapcsolatos terveket, Ám Timur Beszlangurov szerint a moszkvai területi adminisztráció aláírta a projektet. Azt is elmondta, hogy a közösséget az áttelepülő családok fogják finanszírozni. Arra vonatkozóan, hogy a nyugatiak miért akarnak Oroszországba költözni, a progresszív értékek terjedését említette: 

az ok a radikális értékek propagandája, ugyanis ma már 70 nemű emberek léteznek, nem tudni, mi lesz a következő. Sok normális ember kivándorol ezért.

A woke konzervatív üldözöttjei orosz levegőre vágynak

George Ajjan nemzetközi politikai stratéga a Newsweeknek elmondta, hogy ha hinni lehet a faluról szóló beszámolónak, akkor Oroszországnak valószínűleg nem lesz túl nagy gondja azzal, hogy konzervatívokkal töltse fel a falut.

„Rengeteg olyan amerikai van, aki különböző okokból külföldön él: ebből a 330 milliós létszámból valószínűleg egy kisebb tábort is be lehetne népesíteni Moszkva külvárosában olyan amerikaiakkal, akik ugyanolyan megszállottan ragaszkodnak a wokeness-áldozattá válás narratívájához, mint ahogy szándékosan nem ismerik az autoriter államban való élet kőkemény valóságát” – jegyezte meg George Ajjan.