Az Egyesült Királyságnak az orosz gyémántok betiltásáról szóló, csütörtök éjjel bejelentett döntése nyomást gyakorolhat az Európai Unióra, hogy kövesse a példáját, miközben a Japánban ülésező G7-ek vezetői újabb szankciókat fontolgatnak Moszkva ellen – írja a Politico.

A lépés bejelentésekor a brit kormány közölte, hogy még ebben az évben törvényt hoz az orosz gyémántok behozatalának betiltásáról, valamint az orosz eredetű réz, alumínium és nikkel teljes importjának megszüntetéséről, az orosz vasra és acélra vonatkozó meglévő tilalmakra építve.

Az EU eddig elmulasztotta szankcionálni az Oroszországból származó gyémántokat, amelyek szerepet játszanak Vlagyimir Putyin ukrajnai háborújának finanszírozásában, mivel az embargó a belga Antwerpen városát sújtaná, amely a gyémántkereskedelem egyik fő nemzetközi csomópontja.

Az orosz gyémántok nem örökkévalóak, ezért korlátozni fogjuk azok kereskedelmét

– mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken a G7-csúcstalálkozónak otthont adó Hirosimában tartott sajtótájékoztatón.  Arra a kérdésre, hogy Belgium intézkedni fog-e az orosz gyémántok ellen, a Tanács vezetője azt mondta, hogy nem áll szándékában a belga kormány nevében beszélni.

Az Egyesült Királyság éllovas a szankciók terén

„Vezető szerepet vállaltunk az Oroszországgal szembeni új szankciók bejelentésében. Remélem és bízom benne, hogy partnerországaink követni fogják a példát. Ez hatékonyabbá teszi a szankciókat, és biztosítja, hogy Moszkva megfizesse az árát a háborúnak” – nyilatkozta Rishi Sunak pénteken a BBC-nek. 

A kormány azonban elismerte, hogy az orosz gyémántok közvetlen importja Nagy-Britanniába alacsony, mivel London egy évvel ezelőtt már szankciókkal sújtotta az állami tulajdonú Alrosa bányavállalatot.

Egy uniós tisztviselő elmondta, hogy folyamatban van a munka egy új technológián, amely lehetővé tenné a hatóságok számára, hogy világszerte nyomon követhessék a drágaköveket.

A tisztviselő névtelensége megőrzése mellett beszélt, mivel a tagországok még mindig tárgyalnak a kérdésről, és hozzátette, hogy harmadik országokkal is tárgyalásokat folytatnak, például Indiával, amely a világ nyers drágaköveinek túlnyomó többségét csiszolja. Narendra Modi indiai miniszterelnök pénteken érkezik Hirosimába.