Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelország kiberbiztonságért felelős vezető tisztviselője Oroszországot tette felelőssé azért a támadásért, amely megzavarta a kormányzati adóhivatal weboldalánk működését – számolt be róla a Bloomberg.

A szolgáltatás leállását túlterheléses támadás okozta – emelte ki Janusz Cieszynski, a lengyel kiberbiztonságért felelős kormánytisztviselő.

Az oroszok felelősek a tegnapi támadásért, ezt világossá kell tenni

– mondta Cieszynski egy ma reggeli interjúban, hozzátéve, hogy vannak információk arról, hogy Oroszország felelős a kibertámadásért.

A lengyel kormány tájékoztatása szerinte semmilyen adat nem szivárgott ki. A portál működése pedig közben helyreállt. A támadás egyébként Joe Biden amerikai elnök múlt heti varsói és kijevi látogatását követően történt.

Nem ez volt az első orosz támadás

Orosz hackerek még tavaly augusztusban kibertámadást indítottak Észtország ellen, miután az ország úgy döntött, beszünteti az oroszok számára kiadható turistavízumokat, valamint eltávolít egy szovjet harckocsi emlékművet is egy többségében oroszok lakta településen.

Szintén Oroszországból induló kibertámadásokra hívta fel a figyelmet a Microsoft is decemberben. A világ legnagyobb szoftvervállalata arra figyelmeztetett, hogy az oroszok által támogatott támadások továbbra is az ukrán infrastruktúrát és az európai NATO-szövetségeseket veszik célba.

Ukrajnát virtuálisan is napjában többször támadják az oroszok

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat 2020-ban 800 kibertámadást regisztrált, 2021-ben pedig mintegy kétezret. Az invázió után pedig több mint duplájára nőtt számuk.

Naponta több mint 10 támadás éri az ukránokat – mondta Vaszil Maljuk vezérőrnagy a The Independent kérdésére.

Tisztjeink szó szerint a fronton élnek. Kiberbiztonsági szakembereink éjjel-nappal aktívan dolgoznak az ellenséges kibertámadások visszaszorításán

– tette hozzá.

A Biztonsági Szolgálat vezetője kiemelte, hogy a hackerek célpontjai különbözőek: állami erőforrások és kritikus infrastrukturális létesítmények egyaránt szerepelnek a listán.