Az Ausztrál Biztonsági Hírszerző Szervezet (ASIO) kedden hozta nyilvánosságra, hogy nemrég lelepleztek és felszámoltak egy nagyszabású kémhálózatot, de azt nem árulták el, hogy a szóban forgó kémek mely ország javára gyűjtöttek információkat. Mike Burgess, az ASIO biztonsági főtitkára hírszerzők „nyüzsgő kaptárához” hasonlította a felszámolt hálózatot, amely népesebb és veszélyesebb volt, mint bármelyik Ausztráliában korábban leleplezett kémcsoport.

Bár pontos számokat nem közölt, a főtitkár arra kitért, hogy a kémek magas színvonalú kiképzést kaptak, mert kifinomult technikákat és módszereket alkalmaztak titkos tevékenységük álcázására. Voltak köztük nagykövetségi és konzulátusi dolgozók, illetve más területeken beépült ügynökök is. Hozzátette, hogy az ausztrál kémelhárítás „diszkrét és professzionális módon távolította el őket az országból”.

A The Sydney Morning Herald a kémelhárító akció részleteit ismerő, névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva pénteken arról írt, hogy az utóbbi hat hónapban kényszerítették Ausztrália elhagyására a szóban forgó orosz kémeket oly módon, hogy érvénytelenítették vagy nem újították meg a vízumukat. A lap szerint a hatóságok amiatt döntöttek úgy, hogy

a feltűnés kerülésével intézkednek, mert attól tartottak, hogy a kitoloncolások nyilvános bejelentése megtorló lépéseket vonna maga után Moszkva részéről ausztrál diplomatákkal vagy Oroszországban élő ausztrál állampolgárokkal szemben.

Az ASIO sajtóosztálya nem erősítette meg hivatalosan, hogy valóban orosz kémhálózat felszámolásáról van szó.