Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A britek 14 darab Challenger 2-es harckocsit ajánlottak fel, a lengyelek pedig ugyanennyi Leopard 2-est. A németek szintén egy századra való Leopardot küldenének, viszont már egy korszerűbb változatból. „Hab a tortán”, hogy a nyugati tankok mellett még a szovjet eredetű harckocsikból sem kapnak egyformát az ukránok.

Varsó a Leopard 2-esek mellett régebbi, szovjet tervezésű T-72-ből, illetve ennek a tovább fejlesztett PT-91-es változatából ad 30-30 darabot Ukrajnának. „Ez a hatvan tank már úton is van, míg a Nyugat által felajánlott harckocsikra sokáig kell még várni. Az amerikai M1 Abramsek valamikor csak az év végén állhatnak majd szolgálatba Ukrajnában” – emlékeztetett Kaiser Ferenc az InfoRádió adásában.

Spanyolország korábban 30-40 Leopard 2-t ígért, mostanra viszont már csupán négy-ötről van szó, és még azokat is előbb alaposan fel kell újítani. Kaiser Ferenc szerint a spanyolok is másokhoz hasonló módon mintha a felesleges fegyvereiktől akarnának elsősorban megszabadulni.

A sokféle fegyver karbantartása szinte lehetetlen

Ukrajna nem tud ezekért fizetni, így egyfajta fegyversegély formájában kapja ezeket az eszközöket. Az NKE docense elmondta, hogy a régi, szovjet eredetű fegyverek átadásáért az Egyesült Államok vagy a NATO gazdagabb országai fizetnek. Ez mindenkinek előnyös, mert cserébe az ukránok annyira meggyengítik az orosz hadsereget, hogy az már nem fenyegetheti a Nyugatot.

„A Leopard 2-k tankokat egykor a megrendelő ország egyedi igényeihez igazítva gyártották. Ezért eltérések vannak a norvég, a német, vagy a spanyol verziók között, ami kész rémálommá teheti a szervizelést” – jegyezte meg Kaiser Ferenc. Előfordulhat, hogy egy Leopard 2-vel felszerelt ukrán harckocsizó egységnél az egyes tankok között lesznek majd egymással nem csereszabatos alkatrészek.