Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kedd hajnalban felrobbantott dél-ukrajnai Noha Kahovkában található gát kíméletlen vízáradatot engedett útjára, de sem Ukrajna, sem pedig Oroszország nem vállal felelősséget a katasztrófáért. A norvég kutatók által nyilvánosságra hozott adatok azonban bizonyítékként szolgálhatnak arra, hogy az oroszok okozhatták a robbanást.

Kedd hajnalban jelentős szeizmikus mozgást észleltek a városi vízerőműnél, pont akkor, amikor átszakadt a Dnyeperen lévő gát: a földmozgást egyes és kettes szint közöttinek mérték, ezzel pedig teljes mértékben kizárható, hogy az ukránok robbantottak

– írta Facebook posztjában Rácz András, Oroszország szakértő, a Német Külpolitikai Társaság munkatársa.

 

A Dnyeper gátjának 28 kapujából 11 megsérült a vélhetően orosz érdeket szolgáló robbantásban

A rendelkezésre álló információk alapján orosz háborús taktikai érdekeket szolgálhat a Dnyeper gátjának felrobbantása – vélekedett Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő a Napi.hu-nak adott interjúban.
Bővebben >>>

A szakértő szerint az ukránoknak nincs olyan tüzérségi rendszerük, ami hasonló szeizmikus elérést tudna kiváltani, ráadásul a hirtelen kilengés a mért adatokban azt is kizárja, hogy a gát magától omlott volna össze.

Rácz András szerint az egyetlen opció az, amit eredetileg is sejtettünk, és az oroszok robbantották fel a létesítményt, így már csak az a kérdés, hogy egy kisebb robbanás volt-e a cél, vagy a gát teljes elpusztítása.