családdal, az anyaság és a gyermekkor védelmével foglalkozó orosz patriarchális bizottság olyan jogszabály bevezetését javasolja, amely szerint a terhesség mesterséges megszakításához a férjezett nőknek szükségük van a férjük beleegyezésére is – írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

A jogszabálynak rendelkeznie kell a kötelező pszichológiai tanácsadásról és a magzati szívverés kimutatásáról is – mondta csütörtökön a bizottság elnöke, Fjodor Lukjanov pap.

A terhesség mesterséges megszakítását nemcsak a nő, hanem a férje önkéntes beleegyezésével kell végrehajtani. Szükséges, hogy kötelező pszichológiai tanácsadás után kerüljön sor a beavatkozásra, és ezt törvénybe kell foglalni, valamint ultrahangot, az emberi magzati szívverés bemutatását is

– mondta Lukjanov az Állami Duma kerekasztalán.

Az orosz ortodox egyház képviselője a terhesség illegális mesterséges megszakítása és az abortuszok reklámozása miatt is büntetőjogi és közigazgatási felelősségre vonást kért.

Társadalomra negatív jelenség a terhességmegszakítás

A bizottság elnöke egyúttal felszólította az államot, hogy „társadalmilag negatív jelenségként” ismerje el a terhesség mesterséges megszakítását egy nő kérésére.

Szükséges, hogy az állam deklarálja, hogy az abortuszt negatív, aszociális, embertelen jelenségnek tekinti, amely károsítja népünk szaporodási potenciálját és egészségét

– tette hozzá az ortodox pap. 

Kirill pátriárka még 2016-ban elismerte, hogy az abortuszok betiltása lehetetlen, de azóta az orosz ortodox egyház azt próbálja elérni, hogy kizárják az egészségügyi rendszerből.