A volt kancellár berlini hivatala megerősítette, magukat a korábbi ukrán elnöknek kiadó orosz telefonbetyárok elérték és a háborúról faggatták Angela Merkelt.

A telefonbeszélgetés egyes részleteit a hívás indítói, a Lexus álnéven ismertté vált Alekszej Sztoljarov és a Vovanként emlegetett Vlagyimir Kuznyecov hétfőn Telegram-oldalukon is megosztották.

Mint írták, Angela Merkel a 2015-ben Petro Porosenko ukrán és Francois Hollande francia volt elnökök közreműködésével megkötött minszki békeszerződéssel kapcsolatban nyilatkozott, hangoztatva, hogy annak köszönhetően Ukrajna „értékes időt nyert”, mielőtt Oroszország megindította a most zajló háborút.

A volt kancellár hivatala szerint a január 12-én lezajlott telefonhívás tolmácsolásában a német külügyminisztérium is részt vett.

Elérték az amerikai védelmi minisztert

Angela Merkel a hívás után a tárca felé jelezte benyomásait, amelyeket a telefonhívás keltett benne, de nem fejtette ki részletesebben, hogy a volt kancellár élt-e bármiféle konkrét gyanúperrel.

A telefonbetyárok Mark Esper korábbi amerikai védelmi minisztert is elérték telefonon.

Angela Merkel, aki 2005 és 2021 között töltötte be a német kancellári pozíciót, hivatali ideje alatt rendszeresen tárgyalt Porosenkóval, aki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előtt, 2014 és 2019 között vezette az országot.