Vlagyimir Putyin orosz elnök által elrendelt teljes ukrajnai frontvonalra vonatkozó tűzszünet január 6-án 12:00 órától január 7-én 24:00 óráig lesz érvényben – ezt csütörtökön közölte a Kreml.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken bejelentette, hogy az elnöki utasításnak megfelelően január 6-án 12 órától január 7-én 24 óráig az orosz csapatok egységesen a „különleges katonai hadművelet” területén a teljes ukrán érintkezési vonalon tűzszünetet hirdettek. 

Az orosz védelmi minisztérium pénteki közleményében külön megjegyezte, hogy az ukrán fegyveres erők továbbra is orosz állásokat lőnek.

Január 5-én este az orosz elnök utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert, hogy hirdessen 36 órás tűzszünetet Ukrajnában. Putyin elnök az orosz ortodox egyház feje, Kirill pátriárka kérésére hivatkozott, aki aznap reggel karácsonyi tűzszünetre szólított fel.

Kiindulva a tényből, hogy az ellenségeskedések által érintett területeken nagyszámú ortodox állampolgár él, arra kérjük az ukrán felet, hogy hirdessen tűzszünetet, és tegye lehetővé számukra, hogy szenteste és karácsony napján is részt vehessenek az istentiszteleteken

– szerepel az elnöki utasításban. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatala cinikus csapdának és propagandaelemnek minősítette az orosz ortodox államfő javaslatát.