Merrick Garland közleményéből annyi derül ki, hogy a felhatalmazás Konsztantyin Malofejev orosz üzletember Egyesült Államokban elkobzott vagyonára vonatkozik.

Az amerikai hatóságok tavaly az Oroszország elleni szankciós intézkedések megszegésével vádolták meg az orosz üzletembert, aki a vád szerint pénzügyi támogatást nyújtott orosz személyeknek, hogy azok a szeparatizmust népszerűsítsék a Krím félszigeten.

A korábbi bejelentés szerint több millió dollárról van szó, amelyet egy amerikai banknál vezetett számláról foglaltak le, és amely összekapcsolható a szankciók megsértésével.

Merrick Garland februárban, az ukrán főügyésszel közösen tartott tájékoztatóján bejelentette, hogy engedélyezni fogja a lefoglalt orosz vagyonelemek felhasználását Ukrajna támogatására.

Pusztító fegyverek

Közben Nagy-Britannia arra készül, hogy akár 300 kilométeres hatótávolságú rakétákkal látja el az ukránokat, valamint személyzetet is biztosít, akik segítenek az ukrán seregnek a rakéták célba juttatásában – értesült a The Washington Post.

A lap a brit védelmi minisztérium beszerzési információira hivatkozva ír a nagy hatótávolságú rakéták kilátásba helyezett szállításáról.

Egy neve elhallgatását kérő brit katonai tisztségviselő elmondta: egyelőre nem született döntés a 300 kilométeres hatósugarú rakéták Ukrajnának adományozásáról. Ugyanakkor az ügyben napokon belül pont kerülhet az ügy végére.

A forrás egyelőre nem részletezte a szállítások időzítését, a szóban forgó fegyverek pontos típusát, valamint mennyiségét.

Oroszország elsőként vetheti be a nukleáris fegyvereket

Mint megírtuk, Oroszország elsőként vetheti be a nukleáris fegyvereket, amennyiben olyan agressziónak van/lesz kitéve, amely magát az állam létét fenyegeti – jelentette ki az orosz állami rendezvényen április végén Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese. Dmitrij Medvegyev hozzátette: az atomfegyverek létfontosságúak Oroszország számára, lényegében ez az összetartó kapocs. Bővebben --->