Az orosz kulturális minisztérium a védelmi minisztériummal közösen propagandabrigádokat alakít, amely különböző korú, és különböző műfajban alkotó művészekből fog állni szerte az országból – ezt Olga Ljubimova orosz kulturális miniszter a Rosszija-24 tévécsatornában jelentette be.

Az orosz művészeknek többek között az lesz a feladatuk, hogy sérült, beteg gyermekeket látogassanak meg, vagy adjanak koncerteket például a háborús régiókban – tette hozzá Olga Ljubimova, aki arról is beszélt, hogy folyamatos az egyeztetés a védelmi minisztériummal.

A miniszter egyelőre nem nevezte meg konkrétan a művészeket, akik az orosz háborús célokat támogató brigádokban vállalnak szerepet. Ellenben azt elárulta, hogy szerinte sok művész maga jelentkezett lelkesen, hogy részt vegyen a propagandabrigádok munkájában.

A Vedomosztyi orosz lap úgy tudja, hogy a propagandabrigádok a Kreml utasítására már október óta járnak az orosz katonai egységekhez, ahol a mozgósított csapatok kiképzése folyamatosan zajlik. A lap forrásai szerint ezeknek a művészbrigádoknak az a feladata, hogy felébresszék a katonákban a „harci szellemet.”

Papíron a békéért harcol az orosz propaganda

Az utóbbi egy évben több olyan téma is felkapott volt az orosz sajtóban, amelyek lehetőséget adtak a kormánymédiának arra, hogy ártatlannak tüntesse fel magát, vagy álhíreket és zavaros információkat terjesszen.

Az orosz propagandaszövegek például egyik leggyakoribb eleme a béke. A szó nagyban kiírva látható óriásplakátokon, falfirkákon, illetve hallható Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédeiben is a háború kezdetétől fogva.

Az Oroszország békét akar állítás elsősorban az ország területi követeléseivel áll összefüggésben. A propaganda a Krím-félsziget elcsatolása óta a következő téziseket népszerűsítette:

  • Oroszország kész tárgyalni a Nyugattal;
  • Oroszország számára a biztonság kérdése nem csak Ukrajna kérdése;
  • más országok támogatják Oroszország párbeszédét a NATO-val;
  • az orosz hadsereg fogja megteremteni a békét;
  • Oroszország nem fogja megtámadni Ukrajnát;
  • Oroszország nem részese Ukrajna Donbásszal kapcsolatos belső konfliktusának;
  • a donbászi köztársaság elismerése békét hoz.