Anne Hidalgo, a francia főváros polgármestere, legfrissebb nyilatkozata szerint, nem támogatja az orosz versenyzők részvételét, amíg tart a háború. Előzetesen úgy gondolta, versenyezzenek továbbra is semleges színekben, ezt a véleményét, azonban megváltoztatta. A döntés ellenben nem a polgármester asszony kezében van, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottságéban.

Nem lehet, hogy miközben itt parádéznak a sportolók, mintha mi sem történne, bombák hullanak Ukrajnára

– nyilatkozta Anne Hidalgo.

Véleményét azután változtatta meg, hogy Ukrajna sportért felelős államtitkára, Vadym Guttsait megfenyegette az illetékeseket, hogy nem vesznek részt a következő évi olimpián, ha nem zárják ki belőle az orosz és fehérorosz sportolókat. A nyilatkozatot követően Lengyelország, az Egyesült Királyság, Dánia és a Balti és Skandináv országok támogatásukról biztosította Ukrajnát.

Anne Hidalgo szerint illetlen lenne, ha semleges zászló alatt versenyeznének a sportolók. Azt azonban nem zárja ki, hogy a háborút nyíltan nem támogató sportolók valamilyen módon részt vegyenek az Olimpiai játékokon. Ezt szerinte az eddigi Orosz Olimpiai Bizottság zászlaja helyett, inkább a Menekültek Olimpiai Csapat képviselésével kéne megtenniük. A játékok szervező bizottságának elnökének nem állt szándékába kommentálni a „politikai döntéseket”.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a háború kitörésekor sürgette a nemzetközi szövetségeket, hogy tiltsák ki az orosz és fehérorosz sportolókat a versenyekről. Ez a szabályozás még mindig hatályban van néhány sportágban, míg másoknál semleges színek alatt versenyezhetnek az atléták. Napjainkban azonban már diszkriminációról beszélnek, ha kizárnák jövőre a sportolókat, ezért jelenlegi állás szerint ismét semleges színek alatt versenyezhetnek az oroszok és fehéroroszok az Olimpián.

„Nincs olyan, hogy semlegesség, amikor háború van. Az orosz atléták fehér zászlója vérrel festett lesz” – nyilatkozta Vlodimir Zelenszkij a fejleményekkel kapcsolatban.

A lehetséges szankciókról valószínűleg Március 3-án lesz döntés, ugyanis ekkor ül össze a Nyári Olimpiai Nemzetközi Szövetségek Szövetsége.

(Jankura Luca)