Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz gázszállítók külföldi devizában is elszámolhatnak az úgynevezett barátságtalan országok gázvásárlóival a szállításból eredő adósságuk rendezésekor. Amennyiben maguk a vásárlók fizetik vissza a tartozást – jelent meg az MTI beszámolója alapján péntek este az erről szóló hivatalos orosz elnöki rendelet.

Vlagyimir Putyin szignózta dokumentum szerint az elszámolások a szerződésben meghatározott külföldi pénznemben teljesíthetők az orosz szállító által felhatalmazott bank speciális számláján.

Az új rendelet háttere, hogy az Oroszország által barátságtalannak minősített országok vásárlói április 1-je óta csak rubelben fizethetnek az orosz gázért.

A szerződések pénznem ügyében azonban a TASZSZ szerint Moszkva kompromisszumot kötött partnereivel: a vásárlóknak külföldi devizában, jellemzően dollárban vagy euróban kell utalniuk a Gazprombanknak, amely a tőzsdén rubelt vásárol, ezt az importőrök speciális számláira utalja át, ahonnan a kifizetés történik.

Mindemellett Oroszország továbbra is a korábban megkötött szerződésekben rögzített mennyiségben és áron szállít gázt.

Szankció is meg nem is

Az Európai Bizottság eleinte azt az álláspontot képviselte, hogy a rendszer megsérti a szankciókat, majd új szabályozást terjesztett elő, amely szerint az európai importőrök továbbra is fizethetnek az orosz gázért anélkül, hogy megsértenék a Moszkvával szemben bevezetett szankciókat, és nyithatnak bankszámlát a szerződésben meghatározott pénznemben történő fizetésekhez.

Putyin elnök március 23-án jelentette be, hogy az Ukrajna ellen indított háborúval összefüggésben barátságtalannak minősített országoktól, köztük az Európai Unió valamennyi tagállamától, Oroszország csak rubelben fogadja el a földgáz árát.

Vlagyimir Putyin azzal indokolta a rubelre való átállás szükségességét, hogy egyes államok "fegyverként" használják fizetőeszközüket, ezért Oroszország számára nincs értelme azt használni az elszámolásban.

Az orosz elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy nyugati vállalatok nem voltak hajlandók teljesíteni az orosz ügyfelekkel kötött szerződésekből eredő kötelezettségeiket, az orosz jegybank dollárban és euróban tartott vagyonát pedig a szankciók részeként befagyasztották.