Ahogy a mellékelt ábra mutatja, a Wagner magánhadsereg valóban mindent bevet annak érdekében, hogy katonai utánpótlásra tegyen szert. Legutóbb a Pornhub egyik felhasználója szúrta ki a Wagner zsoldosok reklámját a népszerű pornóoldalon – írja a Lenta.ru.

Az orosz sajtó szerint a Wagner magánhadsereg sajátos reklámjában egy csábító női hang szólítja fel az oldalon böngésző férfiakat, hogy csatlakozzanak a magánkézben lévő orosz zsoldoscsapathoz.

Jevgenyij Prigozsin vezette katonai alakulat hirdetése közvetlenül a pornófilmek előtt jelenik meg, és arról is szót ejtenek benne, hogy Oroszország egész területéről toboroznak harcosokat. Mindeközben a háttérben egy nyalókát nyalogató nő látható.

Ugyanakkor a katonai toborzó videó állításával ellentétben a felhasználók visszajelzései alapján elsősorban a peremvidékek, a kevésbé központi orosz régiók lakóit célozzák a hirdetések. Például a Wagner csoport hirdetése az egyik Pornhub felhasználónak akkor már nem jelent meg, amikor a moszkvai IP-címével lépett be az oldalra.

Az orosz elit tagjait elszigetelik a háborútól

Oroszország továbbra is rendkívül súlyos veszteségeket szenved el az ukrajnai háborúban, ám drámai különbségek vannak az egyes országrészek között a lakosság arányában mérve – szerepel a brit katonai hírszerzés közelmúltban ismertetett helyzetértékelésében. A londoni védelmi minisztérium által közzétett hírszerzési összefoglaló szerint a lakosságszámhoz viszonyítva a két leggazdagabb város, Moszkva és Szentpétervár viszonylag kevéssé érzi meg a harctéri veszteségeket. Különösen igaz ez az orosz elithez tartozó családok esetében. A brit hírszerzési jelentés kiemeli: amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök február 21-én beszédet tartott az ország helyzetéről, a hallgatóság első két sorában magas beosztású orosz tisztviselők ültek, és nincs olyan értesülés, hogy bármelyikük gyerekei is a fegyveres erőknél szolgálnának. A keleti régiókban ugyanakkor a helyi lakosságszámhoz képest valószínűleg 30-40-szer magasabb a halálozási ráta, mint Moszkvában. Sok helyen a nemzeti kisebbségek szenvedik el a legnagyobb veszteségeket: Asztrahányban például a veszteségek 75 százaléka a kisebbségi kazah és tatár közösségeket érintik. Vagyis nagy valószínűséggel továbbra is komoly súllyal esik latba a megfontolás, hogy az orosz társadalom tehetősebb és befolyásosabb tagjait elszigeteljék a háborútól, miközben az orosz védelmi minisztérium igyekszik megoldást találni a harcoló alakulatok folyamatos létszámhiányára.

Legutóbb edzőtermekben nyitott toborzóirodákat a Wagner

A Wagner katonai magáncég vezetője, Jevgenyij Prigozsin múlt hét pénteken jelentette be, hogy 42 új toborzóközpontot nyit Oroszország-szerte, ezek többsége sportközpont és edzőterem.

Új harcosok érkeznek majd oda, akik velünk együtt, egymás mellé állva fogják megvédeni a hazájukat és a családjukat. Hogy megteremtsük a közös jövőnket és megvédjük a múlt emlékét

– jelentette ki a Wagner magánhadsereget vezető Jevgenyij Prigozsin.

A toborzóközpontok közül nyolcat Moszkvában nyitnak meg. Szentpéterváron van a második legtöbb központ, szám szerint öt. További városok, ahol állítólag ilyenek nyílnak: Krasznodar, Kalinyingrád, Irkutszk, Novoszibirszk, Jekatyerinburg és Murmanszk.

A börtönből is kiengedik az elítélteket az ukrán frontra

Orosz lapértesülések szerint amennyiben az orosz elítéltek beleegyeznek az ukrán frontra vonulásba, akkor az orosz büntető törvénykönyv 398. cikkelyét alkalmazzák rájuk, amely kivételes körülmények között lehetővé teszi a büntetés végrehajtásának elhalasztását.

Az elítéltek így mentesültek a büntetés alól lopás, ittas vezetés, a tartásdíj rosszhiszemű nem fizetése, kábítószer birtoklása és testi sértés miatt. Az elítéltek közül, akiknek az ügyét az újságírók vizsgálták, sokan már letöltötték büntetésük egy részét, amikor a mozgósítást bejelentették. Néhány esetben az elítélteket először harcba küldték, majd néhány héttel később halasztást kaptak.

Egyik példaként az Szergej Szicsev esetét hozták fel, aki 2022 októberétől 2023 januárjáig ment harcolni Ukrajnába. Az újságírók szerint az elítélt a Wagner-csoport tagjaként vett részt a harci műveletekben.

Szergej Szicsevet korábban háromszor ítélték el rablásért, kábítószer birtoklásáért, súlyos testi sértés szándékos okozásáért és a kormány képviselőjének megsértéséért. A börtönből való szabadulása után a bíróság három évre adminisztratív felügyelet alá helyezte, amit Szergej Szicsev azzal szakított meg, hogy ősszel háborúba ment.

Januárban a bíróság kétszer is pénzbírsággal sújtotta a férfit a felügyelet megszegése miatt, ami büntetőjogi felelősségre vonást vonhatott volna maga után. A helyi ügyészség azonban mindkét bírság ellen fellebbezett, mondván, hogy Szergej Szicsev 2022 októbere óta részt vett a háborúban. A bíróság elfogadta az ügyész érveit. 

Kiugró orosz veszteségek, sosem halt még meg ennyi Wagner zsoldos

Az elhunyt orosz katonák listáját egy MediaZone nevű projekt munkatársai, valamint a BBC orosz szolgálatának újságírói szerkesztik önkéntesekkel együtt. Az ő nyilvántartásuk szerint már 16 774 orosz neve szerepel benne, akiknek a halála egészen biztosan az Ukrajnában zajló orosz offenzívához köthető. A MediaZone kéthetente szokta közölni, hogy az utóbbi két hétben hogyan változott a háborúban elhunyt oroszok létszáma. Legutóbbi közlésük alapján az előző, február 24-i veszteségjelentés óta, március 10-ig 1638 újabb névvel bővült a lista. Két hetes ciklusban ekkora bővülésre a háború tavaly februári kezdete óta nem volt példa. Ezen belül is a legtöbb halálos áldozatot az orosz seregben a Wagner-csoport zsoldosai közt azonosították. A nyilvántartás azt is megállapította, hogy az elmúlt két hétben 11 alezredesi vagy annál magasabb rangú orosz tiszt halt meg Ukrajnában, köztük például két tüzérségi parancsnok.

A Wagner-csoport az ukrajnai háború alatt végig aktív volt, és Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoportot alapító orosz oligarcha az utóbbi időben nyíltan beszélt a lőszerekkel kapcsolatos problémákról, és az orosz védelmi minisztériumot tette felelőssé harcosai haláláért.