„Aggodalommal figyeltük az eseményeket, imádkoztunk, hogy minél többen túléljék ezt a természeti katasztrófát, és mindent megtettünk azért, hogy a szükséges segítséget ide juttassuk a legnehezebb órákban” – fogalmazott felszólalásában Szijjártó Péter.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy 167 magyar kutató-mentő érkezett a helyszínre 29 mentőkutyával, akik 35 ember életét tudták megmenteni. Hazánk az újjáépítésben is kész segítséget nyújtani, és mivel az ilyen helyzetekben hatalmas nyomás nehezedik az egészségügyi rendszerre,

a magyar kormány az előző hónapban küldött 1500 kilogrammnyi gyógyszert követően most újabb 105 tonna egészségügyi, orvosi eszközt szállított Törökországba.

A török hatóságokkal történt konzultációkat követően lélegeztetőgépek, kötszerek, infúziós eszközök, gyógyszerek találhatók ebben a szállítmányban, amely hozzá fog járulni ahhoz, hogy a sérültek és betegek ellátása sikeres lehessen. Szijjártó Péter szerint az eredményes fellépéshez nemzetközi összefogásra van szükség, Magyarország ezért támogatja a katasztrófavédelmi tevékenység összehangolásáról szóló megállapodás létrejöttét a TÁSZ keretein belül, és részt is kíván venni ebben az együttműködésben.

„Emberéleteket csak békében lehet menteni”

A külügyminiszter az ukrajnai háborúval kapcsolatban megjegyezte, hogy a szomszédságban közvetlenül és rendkívül súlyosan érezhetők a fegyveres konfliktus hatásai: „Mi békét akarunk. Ebben a háborúban sajnos magyar emberek is meghaltak már. Azt gondoljuk, hogy a legfontosabb feladat most az emberéletek mentése, márpedig emberéleteket csak békében lehet menteni.”

Fontos, hogy minél többen, minél hangosabban szóljanak a béke hangján, hiszen Európában háborús retorika uralkodott el, a háború hangja nagyon hangos, és nekünk, akik békét akarunk, erősíteni kell a törekvéseinket

– mondta a tárcavezető, hozzátéve: a világ a háború nyomán a blokkosodás irányába indult el, ami rossz hír, és ellentétes a magyar érdekekkel. „Mi az összeköttetésekben, a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésben hiszünk, s erre, azt hiszem, hogy kiváló példa a Türk Államok Szervezete.”

Ennek az együttműködésnek ékes példája a Türk Befektetési Alap létrejötte is, amelyben Magyarország is részt kíván venni, mivel ezzel magasabb dimenzióba léphet a gazdasági-kereskedelmi együttműködés. Szijjártó Péter szerint mára világossá vált, hogy Magyarország energiaellátásának diverzifikálása nem lehetséges a türk államokkal való együttműködés nélkül.