„Ez a törvényjavaslat több alkotmányos értékű alapelvet sért, mivel figyelmen kívül hagyja a magánélethez való jogot, a szükségesség és a büntetések személyre szabottságának vagy az emberi méltóság védelmének az elvét” – írták a Zöldek és az Engedetlen Franciaország képviselői, megemlítve többek között az algoritmikus alapú videós megfigyelést.

A francia parlament a hónap elején elfogadott egy ellentmondásos törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi a nagyméretű, valós idejű, algoritmusok által támogatott kamerarendszerek kikísérletezését a gyanús viselkedések – beleértve a felügyelet nélküli csomagokat és a furcsa tömegmozgásokat, például a tülekedést – kiszűrésére a jövő évi olimpiára. A rendszer 2025 márciusáig lenne érvényben.

A kormány által előterjesztett jogszabály heves bírálatokat váltott ki a digitális jogokkal foglalkozó nem kormányzati szervezetek részéről Franciaországban és külföldön egyaránt.

„A mesterséges intelligenciával működő videómegfigyelés sérti a mozgás, a tüntetés és a véleménynyilvánítás alapvető szabadságát anélkül, hogy bizonyítani lehetne egy ilyen rendszer szükségességét vagy arányosságát az érintett személyek számára nyújtott hatékony garanciák hiányában” – vélekedtek a két ellenzéki párt parlamenti képviselői.

Azzal is érvelnek, hogy a„ kísérletezés túl hosszú ideig tart, mivel körülbelül hét hónappal az olimpia tényleges befejezése után ér véget, és az esetleges algoritmikus torzítások miatt diszkriminatív is lehet.