Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A mára egyenesen intézménnyé vált 500 plusz lengyel családtámogatási program további bővítését ígérte vasárnap Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) elnöke az őszi parlamenti választásokat megelőző kampányprogramot előkészítő pártkongresszuson.

A kétnapos konferenciát záró beszédben Jaroslaw Kaczynski bejelentette: amennyiben a PiS kormányon marad, a jövő évtől a jelenlegi 500 zlotyról (41 ezer forint) 800 zlotyra (65 ezer forint) emelnék a 18 éven aluli gyermekek után fizetett havi támogatást, azaz a családi pótlékot, amelynek lengyel rendszerét számos ország polgárai – teljes joggal – irigyelik.

Ígért továbbá ingyenes gyógyszereket a 65 éven felettieknek és a 18 éven aluliaknak. Kilátásba helyezte: díjmentessé teszik az állami tulajdonú autópályák és gyorsforgalmi utak használatát, és az állam a magántulajdonú autópályák felvásárlására is törekedni fog.

Hangsúlyozta: a PiS Lengyelország biztonságának további erősítésére törekszik katonai ereje növelésével, valamint azáltal is, hogy fejlesztik az állam külpolitikai státuszát. Ebben az összefüggésben a pártelnök aláhúzta: el kell érni a NATO és Oroszország közötti kapcsolatokat szabályozó 1997-es alapokmány felmondását.

A szakképzés atomfizikája

Jaroslaw Kaczynski arról is beszélt, hogy a lengyel gazdaságnak a leggazdagabb európai államok színvonalát kell megközelítenie. Ennek érdekében a kormány már nagyrészt felhasználta a hatékony adóbehajtásból adódó lehetőségeket. Hozzátette: ezért törekedni kell arra is, hogy a lengyel gazdaság jobban építsen technológiai fejlődésre.

Fontosnak nevezte a feltételek megteremtését nagy külföldi beruházások számára, hogy Lengyelország egy nagy különleges gazdasági övezetté váljon. Bejelentette a lengyel szakképzés reformját, ezen belül a lengyelországi atomfizika fejlesztését.

Az áprilisban végzett felmérések átlaga szerint a PiS által vezetett, több kisebb pártból is álló koalíció a szavazatok mintegy 36 százalékára számíthatna, ha most tartanák a parlamenti választásokat. Ezzel a konzervatívok a legjobb eredményt érnék el az induló tömörülések közül. A fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció mintegy 26 százalékos támogatottságot élvez.

(via MTI)