Fél zászlóalj Leopardot és egy zászlóalj A4-est gyártunk. Ezen kívül még több, mint 120 Leopard-1 A5 a jövő év elejéig lesz leszállítva – mondta Boris Pistorius német védelmi miniszter a NATO brüsszeli tanácskozásán, utalva a modernebb harckocsik első szállításaira.

Változnak a korábbi ígéretek

Korábban Pistorius úgy nyilatkozott, hogy nem túl mámorító a helyzet, ami a harckocsigyártást illeti. A Leopard 2 harckocsiknak csak egy részét fogják leszállítani a korábban megadott március és április közötti időkeretben. Sok harckocsi azonnal leszállítható és használható állapotban van. Kisebb kommunikációs eligazításoktól eltekintve, a többi harckocsi is már csak finomítást igényel – tette hozzá. 

 

Januárban a német kormány a NATO-szövetségesek nyomására közölte, hogy átadja a Leopard 2 harckocsikat Ukrajnának, és engedélyezi a német harckocsik szállítását más országoknak, amelyek rendelkeznek velük. Berlin első lépésben 14 darab A6-os típusú Leopard 2 századot tervez átadni a Bundeswehr készleteiből.

Több nemzetközi harckocsiszállítmány is késik

Lengyelország szintén 14 darab ilyen típusú harckocsi küldésére tett ígéretet, melyek szállítása márciusra vannak ütemezve. Az Egyesült Államok is bejelentette, hogy zászlóaljnyi méretű, 31 darab saját gyártású modern Abrams harckocsiból álló szállítmányt küld. A Fehér Ház ugyanakkor leszögezte, hogy a szállítások több hónapot vesznek majd igénybe.

Tavaly tavasszal Moszkva jegyzéket küldött a NATO-tagállamoknak a kijevi rezsimnek történő fegyverszállítások miatt. Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere megjegyezte, hogy minden olyan szállítmány, amely Ukrajnának szánt haditechnikai eszközöket tartalmaz, legitim célpontja lenne az orosz hadseregnek. Az Egyesült Államok az orosz fél szerint részt vesz a konfliktusban – nemcsak a fegyverek szállításával, hanem a személyzet kiképzésével is Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban és más országokban.