A ChatGPT-láz ismét felvetette a régi kérdést: lehetséges-e, hogy a mesterséges intelligencia nemsokára átveszi a főszerepet a történelemben az embertől. Mennyire vagyunk ettől messzire? Erre a kérdésre kereste a választ a Pogi Podcast legújabb adásában Pogátsa Zoltán közgazdász. (Az előző podcastrészről pedig itt írtunk.)

ChatGPT esetében egyelőre nem vonható le konklúzió – szögezte le Pogátsa Zoltán –, egyesek szerint hatalmas ugrásnak tekinthető az emberiség történetében, mások szerint pedig még rengeteg a hiba a rendszerben, amely ráadásul plagizáláson kívül mást nem igazán csinál.

Egyelőre tehát még mindig nyitott a kérdés, hogy bekövetkezhet-e a transzhumanizmus végkifejlete, és átveheti-e az uralmat a mesterséges intelligencia az emberektől.

De mi is az a transzhumanizmus? Az emberi élettartam meghosszabbítása, valamint az emberi kogníció kiszélesítése és elmélyítése. A transzhumanisták egyszerre futuristák és racionalisták: messzemenően hisznek a technológiai előrelépésben.

Nehéz megmondani, hol kezdődik a transzhumanizmus, hiszen akár egy peacemaker is sorolható ide, mint a betegségektől megvédő, életet meghosszabbító találmány

– mondja Pogátsa Zoltán. Hozzátette, az űrkutatást is lefedheti, hiszen ennek végcélja is az, hogy az emberiség átköltözhessen egy másik bolygóra, miután a Földet már élhetetlenné tette.

„Sokak számára megvalósíthatóbbnak tűnik ez a projekt, mint az, hogy az ember korlátozza magát és megállítsa a klímaváltozást.”

A közgazdász ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ez a projekt nem tekinthető reálisnak a klímaváltozás által pár évtizedre behatárolt időhorizontunkon.