A közlések szerint az önmagát hazafiasként pozicionáló írók csoportjához tartozó Prilepin ellen Nyizsnyij Novgorod térségében, Moszkvától 400 kilométerre keletre követtek el merényletet.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) közölte, hogy terrorcselekményként kezeli a történteket, a vizsgálatok megkezdődtek.

A mentőszolgálat beszámolója szerint a robbanószerkezetet Prilepin autójának aljára erősítették.

A jármű a robbanáskor a levegőbe repült, a tetejére esett vissza, az úttestben méretes lyuk keletkezett.

A 47 éves író súlyosan megsebesült, de eszméleténél van, kórházba szállították.

A belügyminisztérium szóvivője késő délután a TASZSZ-nak úgy nyilatkozott, hogy az ügyben őrizetbe vettek egy gyanúsítottat. Moszkva térségében a hatóságok eljutottak egy lakoshoz, amelyben feltételezésük szerint a pokolgépet összeszerelték.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője Telegram-bejegyzésben reagált a robbantásra, és úgy vélte, azért nyugati országokat – köztük az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát – terheli a felelősség.

„Washington és a NATO egy újabb terrorista sejtet táplál – a kijevi rezsimet”

– írta a szóvivő. A megvádolt nyugati országok egyelőre nem reagáltak a szóvivő megjegyzéseire.

A Kreml szóvivője is csupán annyit közölt, hogy várják a vizsgálat eredményeit. Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök táviratban kívánt jobbulást Prilepinnek, megjegyezve, hogy szerinte „náci szélsőségesek aljas támadásáról” van szó.

Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának támogatása miatt Prilepin 2022 februárja óta szerepel az EU szankciós listáján.

A fegyveres konfliktus kezdete óta több háborúpárti orosz közéleti személyiség ellen is merényletet követtek el. Augusztusban a gépkocsijába rejtett pokolgép végzett Darja Dugina újságíróval, Alekszandr Dugin filozófus lányával Moszkva környékén egy autópályán, míg egy hónappal ezelőtt egy szentpétervári kávézóban történt robbanás, ahol 32 ember megsebesült, és életét vesztette Vladlen Tatarszkij orosz haditudósító és blogger.