Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hágai intézmény közleménye szerint megalapozott a gyanú, hogy az orosz elnök személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő válaszul azt közölte, hogy Oroszország nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát, ezért semmisnek tekinti a határozatot.

Ennek ellenére aligha tanácsos Putyinnak most olyan országba utazni, amely aláírta a nemzetközi bíróságot életre hívó szerződést – írja a Blikk.  A lap által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő szerint ugyanis ezen országok kötelesek a területükre lépő körözött személyeket azonnal letartóztatni és Hágába szállítani.

Magyarország is részese ennek az egyezménynek, így hazánkban is ez lenne az eljárásrend. Az, hogy egy világhatalom vezetőjéről van szó, teljesen mindegy, a jog előtt mindenki egyenlő. Persze aligha valószínű, hogy Putyin a közeljövőben az egyezményhez csatlakozott államokba látogatna

– jegyezte meg Gyarmati István

A háború kitörése után bezárkózott orosz elnök a napokban mégis utazni kezdett. Vasárnap helikopterrel érkezett a megszállt Mariupolba, ahol korábban tömegével mészárolták le a lakosságot.

Most a porig rombolt városba ugrott be Putyin

A Krím után a megszállt és földdel egyenlővé tett Mariupolba tett meglepetés-látogatást Vlagyimir Putyin orosz elnök. Moszkva közben bejelentette, hogy intézkedni fog az elmaradozó bérek miatt. Bővebben>>>

Az elfogatóparancs minden a Nemzetközi Büntetőbírósághoz tartozó ICC-tagállamot kötelez, így Magyarországot is, ám

hazánk mégis nagy bajban lenne, ha ide jönne Putyin.

Amelyek nem tagjai az ICC-ne, azokat az elfogatóparancs sem kötelezi, így az Egyesült Államokat sem, mivel az USA nem részese a római statútumnak. Ettől függetlenül ha az Egyesült Államokban lenne egy másik eljárás Putyin ellen.

Csakhogy Magyarország nem hirdette ki a római statútumot, vagyis hazánk ezt a letartóztatást nem tudná foganatosítani

 – hívják fel a figyelmet szakértők, megjegyezve, hogy minden nemzetközi szerződést ki kell hirdetni a Magyar Közlönyben, csak így lesznek érvényesíthetők. Ám az a faramuci helyzet állt elő, hogy

Magyarország a kihirdetés elmaradása miatt ugyan nem tudná letartóztatni Putyint, ám a nemzetközi jog ezt megkövetelheti, mert az nem akceptálja, hogy Magyarország kihirdette-e az általa aláírt nemzetközi szerződést – olvasható lapban.