Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke március 20. és 22. között látogat Moszkvába – jelentette be a kínai külügyminisztérium.

Vlagyimir Putyin orosz elnök decemberben hívta meg állami látogatásra Hszi Csin-pinget Moszkvába. Mint mondta,

a hivatalos vizit „az orosz-kínai kapcsolatok maradandóságát fogja demonstrálni a világnak”, és „az év legfontosabb politikai eseménye lesz a kétoldalú kapcsolatokban”.

Putyin nagyon várja barátja, Hszi Csin-ping látogatását

Folyamatosan fejlődnek az Oroszország és Kína közötti kapcsolatok – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor Moszkvában fogadta Vang Ji kínai államtanácsost, a Kínai Kommunista Párt Politikai Bizottságának tagját, a Központi Bizottság Külügyi Bizottságának irodavezetőjét.

Több fontos megállapodást kötnek

A kínai külügyminisztérium szerint Hszi elnök oroszországi látogatása erősíti az Új Selyemút kezdeményezés néven is ismert együttműködési programot és az Eurázsiai Gazdasági Unión belüli együttműködést.

A moszkvai tájékoztatás szerint a két vezető „a megbeszéléseken megvitatja majd az Oroszország és Kína közötti átfogó partnerségi kapcsolatok és stratégiai együttműködés továbbfejlesztésének aktuális kérdéseit”, és aláír több fontos kétoldalú dokumentumot.

A két elnök emellett tárgyalni fog a nemzetközi téren folyó kétoldalú együttműködés elmélyítéséről is.

Putyin és Hszi legutóbb tavaly szeptemberben Szamarkandban, a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozója alkalmával találkozott személyesen, december végén pedig videokonferencia keretében tárgyaltak. Az orosz elnök ekkor hívta meg kínai hivatali partnerét, hogy tavasszal tegyen állami látogatást Moszkvába.

Az orosz elnök tavaly február elején járt legutóbb Pekingben, a téli olimpia megnyitóján, kevéssel az Ukrajna elleni „különleges hadművelet” megindítása előtt.

Sziklaszilárd orosz-kínai kapcsolatok

A múlt héten a Kínai Népköztársaság Országos Népi Gyűlése megszavazta, hogy Hszi Csin-ping Kína elnöke maradjon egy harmadik ciklusra is.

Ehhez Putyin elnök is gratulált, táviratában azt írta, hogy Oroszország nagyra értékeli Hszi Csin-ping személyes hozzájárulását a Moszkva és Peking közötti átfogó partnerségi kapcsolatok és stratégiai együttműködés megerősítéséhez.

Februárban hivatalos állami látogatáson járt Moszkvában Vang Ji kínai államtanácsos, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatója, és kijelentette, hogy a kínai-orosz kapcsolatok „sziklaszilárdak”, és „kiállják a változékony nemzetközi helyzet minden próbáját”.