Kétségtelen, hogy a hét legjobban várt eseménye nemzetközi szinten is a vasárnapi törökországi választás. Az országok vezetői mellett a befektetők is izgatottan várták, hogy mi sül ki Recep Tayyip Erdogan és Kemal Kilicdaroglu szorosnak ígért összecsapásából. Húsz év után először merült fel valós lehetőségként Recep Tayyip Erdogan bukása.

Ettől függetlenül persze zajlott az élet hét közben: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke például kedden bejelentette, a tizenegyedik uniós szankciócsomag a büntetőintézkedések megkerülésének megakadályozására fog összpontosítani, így nem kizárt, hogy harmadik országok ellen is büntetőintézkedéseket vezetnek be.

Ez persze nem ért váratlanul senkit, korábban már kiszivárgott, hogy az Európai Bizottság javaslatokkal állt elő – többek között – olyan kínai vállalatokkal szemben, amelyek a kereskedelmi korlátozásokat kijátszva alkatrészekkel járulnak hozzá ahhoz, hogy Oroszország ne fogyjon ki a fegyverekből. 

A kínai külügyi szóvivő, Vang Ven-pin hétfőn – még csak a sajtóinformációkra reagálva – válaszintézkedéseket helyezett kilátásba, és határozottan tiltakozott amiért az Európai Unió szankcionálni kívánja azokat a kínai vállalatokat, amelyek üzleti kapcsolatban állnak Oroszországgal.

Figyelmeztetjük az Európai Uniót, hogy ne induljon el ezen a rossz úton. Ellenkező esetben Kína határozott lépéseket fog tenni, hogy megvédje törvényes jogait és jogos érdekeit – jelentette ki a szóvivő.

Kína annak mindenesetre örülhetett, hogy kiderült, áprilisban 0,1 százalék lett az infláció a világ második legnagyobb gazdaságában éves viszonyításban, az előző hónappal összevetve még csökkentek is az árak.

Putyin enyhítéssel provokált, KGB-sekkel ünnepelt

Vlagyimir Putyin orosz elnök enyhített ugyan a szigoron és feloldotta a Georgiába irányuló repülési tilalmat, a moszkvai külügyminisztérium szerint a két ország közötti kapcsolatok javítása céljából, ezzel azonban ismét magára haragított valakit. Georgia államfőjét. Az oroszokkal szemben meglehetősen kritikus Salome Zourabichvili kijelentette, a repülési tilalom feloldása gyakorlatilag egy „újabb orosz provokáció”.

Az orosz elnök a keddi győzelem napi ünnepségen elmondott beszédében arra is kitért,

ismét háború folyik Oroszország ellen, de az ország képes szavatolni biztonságát.

Bár hagyományosan olyan veteránok ülhetnek az államfő oldalán a győzelem napi felvonuláson, akik részt vettek a német csapatok elleni világháborús harcokban, idén nem ez volt a helyzet. A független orosz portál, a Meduza szerint ezúttal az NKVD és a KGB egykori tagjai élhettek a lehetőséggel a moszkvai Vörös téren.

Háborús szempontból azonban sok minden miatt bosszankodhattak a héten a Kremlben. Az ukrán hadsereg visszaszorította az orosz erőket Bahmutban, abban a kelet-ukrajnai városban, amely az elmúlt hónapokban az orosz invázió leghevesebb harcainak epicentruma volt – közölte az ukrán szárazföldi erők parancsnoka a Politico beszámolója szerint.  

Az ukrán fővárost is érték újabb támadások, a légvédelem azonban megsemmisítette az összes manőverező robotrepülőgépet.

Aggódva figyeli a világ az amerikai belviszályt

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter magyarázkodásra kényszerült a G7-es pénzügyminiszterek és jegybankelnökök hirosimai G7-csúcstalálkozót előkészítő niigatai egyeztetése előtt. Az amerikai adósságplafon emelése ugyan belpolitikai probléma, ha azonban nem sikerül időben rendezni a kérdést, az egész világgazdaságot megfertőzheti.

A fizetésképtelenség veszélybe sodorná azokat az eredményeket, amelyekért az elmúlt években olyan keményen megdolgoztunk a pandémiából való felépülés során. Ráadásul olyan globális visszaesést idézne elő, amely még jobban visszavetne minket

– mondta az amerikai politikus.

Joe Biden amerikai elnök a héten már tárgyalt az adósságplafon emeléséről Kevin McCarthyval, az Egyesült Államok Képviselőházának republikánus házelnökével, sokkal előrébb azonban nem jutottak. A tárgyalás után kijelentették, további megbeszélésekre lesz szükség.

Donald Trump volt amerikai államfőt közben ötmillió dollár megfizetésére ítélte a bíróság az 1996-os zaklatási ügyben. Egyelőre azonban úgy tűnik, Joe Biden nem tud támogatottság terén előnyt csiholni republikánus ellenlábasa botrányaiból, a volt elnök szavazótáborát eddig nem tizedelték meg a bírósági ügyei.