Bár hagyományosan olyan veteránok ülhetnek Vlagyimir Putyin orosz elnök oldalán a május 9-i győzelem napi felvonuláson, akik részt vettek a német csapatok elleni világháborús harcokban, idén nem ez volt a helyzet.

A független orosz portál, a Meduza szerint ezúttal az NKVD és a KGB egykori tagjai élhettek ezzel a lehetőséggel a moszkvai Vörös téren.

Újságírók szerint Vlagyimir Putyin jobbján a 98 éves Jurij Dvoikin ült. Ő 1942-ben vonult be önkéntesként, a frontra azonban nem jutott ki. 1944-ben aztán, miután elvégezte a mesterlövész-iskolát, a Belügyi Népbiztosság (NKVD) kötelékében a Lviv régióba küldték. Azzal a feladattal érkezett, hogy

műveleteket hajtson végre a nyugat-ukrajnai nacionalista alvilág felszámolására.

Az államfő balján pedig sajtóinformációk szerint a 88 éves Gennagyij Zajcev ült. Katonai szolgálatra 1953-ban hívták be, ezt követően a hadseregben maradt, később pedig csatlakozott a KGB-hez.

1968-ban a szovjet csapatokkal együtt bevonult Csehszlovákiába, hogy elnyomják a szovjetellenes tüntetéseket. Ő vezette a Szovjetunió KGB 7. igazgatóságának egyik csapatát a dunai hadműveletben, és az ő parancsnoksága alatt foglalták el a prágai belügyminisztérium épületét. Az 1970-es években pedig Gennagyij Zajcev vezette az Alfa terrorellenes csoportot.

A kitüntetett vendégek testközelből hallgathatták, amint Vlagyimir Putyin beszédében kiemelte,

a civilizáció ismét fordulóponthoz érkezett, Oroszország ellen újra háború folyik, de az ország képes szavatolni biztonságát.

Oroszország ellenfeleinek az a céljuk, hogy elérjék az ország összeomlását és megsemmisülését, eltöröljék a második világháború eredményeit, véglegesen megtörjék a globális biztonság és a nemzetközi jog rendszerét, megfojtsanak minden szuverén fejlődési központot” – hangoztatta az orosz elnök.