"A Nyugat hazudott a békéről és agresszióra készült, mára már nyíltan, szégyenkezés nélkül elismeri ezt. Ukrajnát és népét pedig cinikusan Oroszország meggyengítésére, valamint megtörésére használják" – jelentette ki újévi beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök a Meduza független orosz oknyomozó hírportál leirata alapján.

Oroszország vezetője azzal folytatta, hogy szerinte a nyugati elitek képmutatóan éveken át békés szándékaikról hitegettek mindenkit, ideérve a Donyec-medencében kialakult súlyos konfliktus rendezését illetően is.

Valójában mindenben neonácikat támogattak, akik katonai és nyíltan terrorcselekményeket folytattak a Donyec-medencei köztársaságok békés lakói ellen

– mondta el Vlagyimir Putyin.

Az újévi beszédből kiderült, hogy az orosz elnöknek meggyőződése: Oroszország ellenfelei 2022-ben igazi szankciós háborút hirdettek ellene az ország teljes összeomlását várva, ez azonban nem következett be. Már csak azért sem, mert ahogy Putyin elnök megemlítette, Oroszország a 2014-es krími történések következtében szankciós környezetben él.

Az idén azonban valódi szankciós háborút hirdettek ellenünk. Ennek kitervelői a termelésünk, pénzügyi rendszerünk és a szállítmányozásunk összeomlását várták. Ez nem következett be, mert megbízható, szilárd tartalékot képeztünk

– hangzott el szintén az évköszöntő elnöki szónoklat részeként.

Putyin elnök szerint mindent, amit Oroszország tett és tesz a kiemelt jelentőségű gazdaság terén, az szuverenitása megerősítését szolgálja. Mindemellett Vlagyimir Putyin abban is hisz, hogy együttes erővel Oroszország képes lesz úrrá lenni a nehézségeken és megőrizheti nagyságát és függetlenségét.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő tájékoztatása szerint Putyin újévi köszöntőjét a déli katonai körzetben tett látogatása alkalmával tartotta, ahol kitüntette az ukrajnai orosz hadműveletben érdemeket szerzett katonákat és átadta az újonnan alakult katonai egységek zászlajait.

Országos rakétatámadás zúdult Ukrajnára

Ismét országos légvédelmi riadót hirdettek Ukrajnában: három napon belül ez már a második nagyszabású rakétatámadás ukrajnai célpontok ellen.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere szerint egy ember életét vesztette és nyolcan megsebesültek a fővárost megrázó szombati robbanásokban. Mindeközben a Reuters tudósítói tíz robbanásról számoltak be Kijevben.

Olekszij Kuleba, a Kijevi terület katonai kormányzója a Telegram-csatornáján azt írta, hogy "a terrorista állam" több hullámban intézett támadást rakétákkal "boldog új évet kívánva ezzel".

Vitalij Kim, a dél-ukrajnai Mikolajiv régió kormányzója ugyancsak a Telegramon arról számolt be, hogy a térségben hatan sebesültek meg. Hozzátette, hogy az orosz erők nemcsak a nélkülözhetetlen infrastruktúrát, hanem számos városban a lakott területeket, szállodákat, garázsokat és az úthálózatot támadják.

Kirilo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője szerint a nyugati fekvésű Hmelnyickij városában ketten sebesültek meg egy dróntámadás következtében. Hozzátette, hogy a déli Zaporizzsja városában pedig lakóépületek rongálódtak meg egy támadás következtében.

Putyin elnök már boldog új évet kívánt Orbán Viktornak

Putyin elnök újévi köszöntőjét az európai vezetők közül csak Orbán Viktornak, Aleksandar Vucic szerb elnöknek és a Belaruszt vezető Alekszandr Lukasenkának küldte el. A Kreml szóvivője szerint a barátságtalan országok vezetői nem kaptak újévi köszöntőt, akikkel Vlagyimir Putyin nincs kapcsolatban.