Boris Johnson a BBC-nek idézte fel a telefonbeszélgetést, amelyben megpróbálta lebeszélni Putyint a háború elindításáról. Kormányfőként arról győzködte, hogy a támadás katasztrófa lenne Oroszország számára is, és végeredményben a NATO Oroszországgal határos vonalán csak a katonai szövetség erejének növeléséhez vezetne.

A két vezető még tavaly február másodikán beszélt egymással telefonon. Johnson szerint az orosz elnök száját akkor egy nehezen félreérthető mondat hagyta el:

Boris, nem akarlak bántani, de ezt egy rakétával alig egy perc alatt meg lehet tenni

Mindez néhány héttel azelőtt történt, hogy Vlagyimir Putyin elindította volna az Ukrajna elleni támadást 2022. február 24-én.

Johnson ezt fenyegetésként értékelte.

Johnson úgy emlékezett, hogy Putyin rendkívül nyugodt volt, mintha csak az időjárásról csevegne és minden kérés alól kibújt, amelyek a tárgyalásokra utaltak.

Kreml: Boris Johnson hazudott

„Nem volt rakétafenyegetés” – mondta a Kreml szóvivője Boris Johnson kijelentéseiről.

Dmitrij Peszkov szerint a Konzervatív Párt volt vezetője szándékosan hazudhatott, vagy nem értette, amit az orosz vezető mondott neki.

A BBC megjegyzi, hogy figyelembe véve az Egyesült Királyság elleni korábbi orosz támadásokat – gondoljunk csak a Szkripal-ügyre 2018-ból –, az orosz vezető bármilyen enyhe fenyegetését Johnsonnak nincs más választása, mint komolyan venni.

Így is tettek: kilenc nappal a hívás után Ben Wallace brit védelmi miniszter Moszkvába is érkezett, ahol orosz kollégájával tárgyalt.

A BBC Putyin vs. Nyugat című dokumentumfilmből kiderül, hogy Wallace azzal az ígérettel távozott, hogy Oroszország nem támadja meg Ukrajnát,

de szerinte már akkor mindkét fél tudta, hogy ez hazugság. Inkább az látszott szerinte az oroszokon, hogy meg akarják mutatni, mennyire erősek. 

Ben Wallace
Ben Wallace

Wallace szerint Geraszimov, akit nemrég neveztek ki az Ukrajnában harcoló sereg élére, távozáskor hozzá is tette: 

soha többé nem aláznak meg minket

A kijelentés egy alig burkolt jelzés volt a közelgő háborúra vonatkozóan. Ez már tudjuk hamarosan be is következett. Johnsonnak az éjszaka közepén csörrent meg a telefonja, a vonal végén Volodimir Zelenszkij volt. A visszaemlékezése szerint felajánlotta neki, hogy biztonságos helyre juttatja, ám az ukrán elnök ezt visszautasította. 

Hősiesen ott maradt, ahol akkor volt

– idézte fel Wallace a támadás éjszakákát.

Annak ellenére, hogy Moszkva úgy gondolta akkor, néhány nap, maximum pár hét alatt térdre kényszerítik Ukrajnát, ez azóta sem történt meg, többek között Nagy-Britannia és más nyugati országok folyamatos támogatása miatt sem.