Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ukrajnai orosz invázió első napjaiban az orosz hadsereg több saját harci gépét is lelőtte: ezek elsősorban repülők és helikopterek lehettek. Erről két nyugati és egy ukrán tisztségviselő is beszámolt – írja a független orosz hírportál, a Meduza

A lap az orosz csapat ilyen jellegű hibáit a háború első napjaiban uralkodó káosszal hozza összefüggésbe. 

Ugyanakkor arról nem szól a fáma, hogy az orosz haderő pontosan hol és mikor végezhetett saját harci eszközeivel. 

A szakértők szerint azonban Oroszország ezzel a hibával olyan pilótákat veszített el, akiknek tapasztalata volt a szárazföldi csapatokkal folytatott harci műveletekben. 

Egy volt magas rangú amerikai tisztviselő nyilatkozata alapján az így lelőtt orosz gépek száma valószínűleg nem haladja meg a tízet, de kettőnél több eset biztosan előfordult.

A szakértő utalt arra is, hogy az oroszoknak a háború kezdetén nem voltak harci tapasztalattal rendelkező pilótáik, akik hajlandóak lettek volna Ukrajna fölött repülni és az életüket kockáztatni. 

Az ukrán védelmi minisztérium katonai hírszerzési igazgatóságának vezetőhelyettese, Vadim Szkibickij azt nyilatkozta, hogy az oroszok saját repülőgépeiket és helikoptereiket lőtték le. Hozzátette, hogy ezeket az eseteket az orosz hadsereg lehallgatott beszélgetéseiből származó információk is megerősítették.