Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megdőlt a hőségrekord Spanyolországban: a helyi meteorológiai szolgálat április 27-én, csütörtökön 38,8 Celsius-fokig melegedett levegőt mért az ország déli részén fekvő Andalúzia régió egyik városában. A spanyol szakemberek hozzátették: ez az érték meghaladja a 2011 áprilisában Elchében elért 38,6 Celsius-fokot.

Mindeközben Spanyolország más területein is jócskán az ekkor megszokott átlagos értékek felett jár a hőmérséklet, akár 7-10 fokkal is. 

Madridban, ahol a hőmérséklet a napokban szintén megközelítette a 38 fokot, a hőségre hivatkozva ideiglenesen bezártak az iskolák, Katalóniában a hőség és a már korábban kezdődött szárazság miatt elzáródott egy öntözőcsatorna, amelytől 50-70 ezer hektár mezőgazdasági terület öntözése függ. Sevillában pedig a rendőrség vizsgálatot indított egy ló halála miatt, amely turistákat vitt a városban, és feltehetően hőguta miatt veszíthették el.

A lakosság mindeközben úgy védekezik az extrém hőség ellen, hogy napközben bezárkóznak otthonaikba, feltöltik vízkészleteiket és csak estefelé lépnek ki az utcára. 

A helyzet rendkívüli. Mi magunk is csodálkozunk azon, ami történik

– jelentette ki Caetano Torres, a meteorológiai szolgálat szóvivője a spanyol állami televízióban.

A szakemberek hozzátették: a szélsőséges időjárás oka, hogy egy rendkívül meleg és száraz légtömeg érkezett Spanyolországba Észak-Afrika felől, amely több napon át tartó extrém hőhullámot hozott.

Csúcson pörögnek a spanyol kórházak

Madridban a helyi hatóságok arra elsősorban arra összpontosítanak, hogy segítsenek a helyi egészségügyi intézményeknek megbirkózni a szokatlan áprilisi hőséggel. Például mindenekelőtt arra ügyelve, hogy a kórtermek és az egyéb helyiségek klímaberendezési zavartalanul működjenek.

Míg Sevillában plusz személyzetet vettek föl az egészségügyi intézményekbe, hogy legyen aki ellátja a szokatlanul trópusi hőhullámtól megviselt személyeket.

Továbbá a spanyol főváros vezetése a tervezettnél korábban megnyitotta a helyi szabadtéri uszodákat és strandokat, amelyek jellemzően csak május közepétől szokták fogadni a látogatókat. Ezen túl növelték a tömegközlekedés forgalmát is, hogy csökkentsék a közlekedési dugók számát. 

(via New York Times)