Négy, illetve négy és fél évi börtönre ítéltek egy férfit és egy nőt Spanyolországban hétfőn 1,64 millió euró (621 millió forint) értékű, 45 palacknyi borkülönlegesség ellopásért – közölte az illetékes bíróság.

borok között volt egy 1806-os évjáratú Chateau d'Yquem a délnyugat-franciaországi Sauternes borvidékről, ennek az értéke 350 ezer euró, ugyanabból a borászatból egy 1883-os évjáratú fehérbor (45 ezer euró), valamint több palack különleges évjáratú és nagy értékű burgundiai Romanée-Conti.

Az elítélteket – a spanyol sajtó szerint egy volt mexikói szépségkirálynőt és egy román-holland kettős állampolgárságú férfit – 2022 júliusában fogták el Horvátországban.

A pár 2021 októberében szobát foglalt a délnyugat-spanyolországi Cáceres Atrio nevű szállodájában a nő nevére hamis útlevéllel – derült ki a bíróság közleményéből. Miután megvacsoráztak a szálloda éttermében, idegenvezetővel megtekintették a pincét, majd visszatértek a szobájukba. A nő hajnali két óra tájban telefonált a recepcióra, és rendelt egy salátát az akkor ott dolgozó egyetlen alkalmazottól. Az alkalmazott meglepődött a salátarendelésen, mert a nő vacsorára már végigevett egy tizennégy fogásos menüt, és először elutasította a kérést, hiszen egyedül volt ügyeletben, de végül engedett a nő kitartó követelésének. A férfi ezalatt ellopta a recepcióról a pincét nyitó kártyát, de elsőre rosszul választott. A nő ezért rendelt egy desszertet is, lehetővé téve bűntársának, hogy megszerezze a jó kulcsot, és behatoljon a pincébe. A 45 palack bort a férfi egy hátizsákba és két nagy táskába rejtette, és még azelőtt visszaért a szobájukba, hogy az alkalmazott visszatért a recepcióra – áll a közleményben.