Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Svájci Nemzeti Tanács tagjainak többsége nemmel szavazott az ország legnagyobb parlamenti kamarájának biztonságpolitikai bizottsága által kidolgozott javaslatra.

A semleges Svájc törvényei tiltják fegyverek exportálását aktív konfliktusövezetekbe.

Svájc ezért mindvégig megtagadta az engedélyt Németországtól is, hogy a német Leopard harckocsikhoz Svájcban gyártott lőszert küldjön Ukrajnának.

A kivételt kezdeményezők és támogatók Ukrajna hatékonyabb támogatását látták szükségesnek, és az európai biztonsághoz történő fokozottabb hozzájárulás szükségességével érveltek.

 

 

 

Négy évre előre elkötelezné magát az EU Kijev támogatása mellett

Négyéves ukrán finanszírozási javaslattal állhat el az Európai Unió még júniusban, hogy hosszú távon is kiszámítható támogatással segítse Kijevet. A végső elfogadáshoz az összes tagállam hozzájárulására szükség lesz. Bővebben>>>

Vitatkoznak a hadianyagokat szabályozó törvényekről

A javaslatot ellenzők, köztük a Zöldek és a jobboldali Svájci Néppárt (SVP), úgy vélte, hogy egy ilyen engedménnyel Svájc a semlegességét kockáztatná és azt a látszatot keltené, mintha közeledne a NATO-hoz.

A szavazás nem zárta le az ország hadianyagokról szóló törvényének vitáját, amely megtiltaná minden, Svájctól fegyvereket vagy lőszert vásárló ország számára, hogy ezeket nemzetközi konfliktusban érintett országokba szállítsák.

A biztonságpolitikai bizottság ugyanakkor vizsgálja lehetőséget fegyverek és lőszer átadásának esetleges engedélyezésére olyan helyzetben, amikor az ENSZ Biztonsági Tanácsa vagy az ENSZ-közgyűlés kétharmada egy adott háborús felet agresszornak minősít, vagy a nemzetközi jog megsértését állapítja meg.

 

 

 

Egekbe szökött a fegyvervásárlások száma Európában, dupla annyi az import

Az ukrajnai háború miatt megduplázódott az európai fegyverimport, miközben Ukrajna a globális fegyverexport harmadik legnagyobb célországává vált 2022-ben. Bővebben>>>