Alain Berset, a svájci szövetségi tanács elnöke kizárta a svájci gyártmányú fegyverek Ukrajnába történő exportját. Ezzel megelőzte, hogy országát a nemzetközi sajtó háborúpártinak bélyegezze, illetve a semlegességben kételkedők számára most tiszázódott a svájci álláspont. 

Sok nyelv, egy üzenet

„Nem fognak svájci fegyvereket használni a háborúban” – nyilatkozta a svájci elnök (aki egyben az ország belügyminisztere is) a Neue Zürcher Zeitung lapnak adott interjújában. A tömeges fegyver- és utánpótlásszállítás mellett kampányolókról megjegyezte, hogy „háborús őrületet” folytatnak, és hatékony diplomáciai megoldást sürgetett az Ukrajnával szomszédos Oroszország támadásainak lezárására.

Törekvések a fegyverszállításra

Berset nyilatkozata kizökkentette azokat, akik reménykedtek Svájc semlegességének megváltozásában. A Financial Times szerint Németország, Franciaország és Hollandia diplomatái az elmúlt hónapokban egyre intenzívebben lobbiztak azért, hogy

a saját országaik fegyvertáraiban felhalmozódó svájci gyártmányú fegyverek készleteit tovább lehessen küldeni Ukrajna háborús erőfeszítéseinek támogatására.

A parázs viták láthatólag az ország vezetésén belül sem kerülhetők el. Egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik a kormányra azzal kapcsolatban, hogy engedélyezze, vagy ne engedélyezze a svájci gyártású fegyverek szállítmányozását.

A Gepard légvédelmi ágyúkban használt lövedékek létfontosságúak a svájci haderő számára, néhány politikus mégis olyan törvényváltoztatásokat igényelt, amelyek a készletek teljes feladásával járna.

A svájci parlamentben két kezdeményezést is napirendre tűztek: 

  • az egyik a hadianyagokat korlátozó szövetségi törvény módosítása, amely az ENSZ jóváhagyásával engedélyezné a fegyverek exportját;
  • a másik pedig a speciális „Lex Ukrajna“ létrehozása amely lehetővé tenné a Kijevbe irányuló sürgős, egyszeri anyagszállítást.

Egy március elején közzétett közvélemény-kutatás szerint a svájci polgárok 55 százaléka támogatta a fegyverek újra-exportját Ukrajna önvédelmének megsegítésére.

A svájci államfő azonban rövid hezitálás után mégis elhárította az ország álláspontjának megváltoztatására irányuló kéréseket. Berset véleménye azonban nem kivetíthető a teljes Európai Unióra, így kicsi a valószínűsége, hogy megáltoztatja az egyöntetű nyugati status quo-t. 

Nem tartom helytállónak azt az állítást, hogy Európa önvédelme a Svájcból származó fegyverek újra-exportjától függ, illetve azokat a követeléseket sem, hogy hagyjuk figyelmen kívül a már létező törvényeinket.

– mondta az interjúban Berset. Kiemelte Franciaország berni nagykövetének közelmúltbeli kritikus megjegyzéseit Svájc fegyverexporttal kapcsolatos álláspontja miatt. A diplomata úgy fogalmazott: ha az alpesi ország továbbra is akadályozza a fegyverek és lőszerek Ukrajnába történő újra-exportját, az „problémát jelent Európa számára“.