Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést folytatott a RusHydro vezérigazgatójával, Viktor Hmarinnal. Megtárgyalták, hogy Krasznojarszkba költöztetik a cég legmagasabb pozíciót betöltő menedzsereit – értesült a Komszomolszkaja Pravda.

Meglepetés a dolgozóknak

A megbeszélés kezdetben csak egy hagyományos termelési jelentésnek indult, azonban az energetikai igazgató hamar szembesült azzal, hogy az elnök gyors átcsoportosításokat szeretne látni a cégen belül.

Vlagyimir Putyin elmondása szerint egyszer már megállapodtak abban, hogy a cég fokozatosan, lépésről lépésre áthelyezi központját abba a régióba, ahol a legtöbb gazdasági tevékenységük zajlik

A kelet-szibériai és távol-keleti piacot így tudják a legátfogóbban ellenőrizni

– emlékeztetett az orosz államfő. 

Egyenlő távolságok

Az egyenlő távolság miatt választotta éppen Krasznojarszkot az államfő. Viktor Hmarin azt nyilatkozta, hogy már meg is vásároltak e célra egy épületet, felújítják, és a költözéssel körülbelül másfél ezer munkahelyet teremtenek a térségben. 

A cégvezető hozzátette, hogy Krasznojarszkban nem tudnak jelenleg ilyen számú képzett szakembert ilyen rövid idő alatt toborozni. Azt tervezi a cég, hogy a fontosabb szakembereket és családtagjaikat közvetlenül Moszkvából telepítik át.

Elmondása szerint a „kitelepíteni" kívánt dolgozók eddig kifejezetten pozitívan állnak hozzá, annak ellenére, hogy Krasznojarszk meglehetősen messze van.

A RusHydro vezetője megjegyzi, hogy a vállalatnak van egy már régóta fennálló áthelyezési programja. A szakemberek lakásokat és külön anyagi juttatást kapnak az okozott kellemetlenségekért, illetve vállalati szociális csomagokat is biztosítanak nekik.