Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

köztársasági elnök egyre nehezebb helyzetbe kerül Szlovákiában. Az ügyvivői kormány és annak tagjai meglehetősen gyengén muzsikálnak, Zuzana Caputová nyilatkozataiból pedig nem nehéz arra következtetni, hogy igencsak kezd elege lenni belőlük. 

Ráadásul a nyomás is egyre nagyobb rajta, hogy történjen valami.

A kínálkozó lehetőségek között az is szerepel, hogy Caputová szakértői kormányt nevez ki, kezdeményezve a problémás miniszterek eltávolítását.

Az elnöki palota megerősítette, többekkel tárgyalnak arról, hogy ha sor kerülne a szakértői kabinet kinevezésére, vállalnának-e tisztséget.

Zuzana Caputova
Zuzana Caputová
Kép: Reuters

Parlamenti pletykák szintjén kering már néhány név, köztük olyan, aki a magyar közösség számára is releváns személy lehet.

A progresszív oldalhoz kötődő és magyarul is olvasható DenníkN például arról ír, hogy a Szlovák Nemzeti Bank aktuális alelnöke, Ódor Lajos lehet az államfő jelöltje a miniszterelnöki székbe. 

A portál Ódort is megszólította a pletykákkal kapcsolatban, de ő nem kívánta kommentálni az értesüléseiket.

Mindenesetre meglehetősen pikáns és történelmi pillanat lenne, ha Szlovákia élére magyar vezetőt neveznének ki.

A szlovákiai sajtó megjegyzi, hogy Zuzana Caputová államfő részben maga is tehet a kialakult helyzetről, hiszen kijelentette: ha súlyos hibákat vét az ügyvivő kormány, vagy veszélyezteti a helyreállítási alap forrásainak megszerzését, akkor cselekszik majd. Legutóbb a Roman Mikulec ügyvivő belügyminiszter körüli botrány kapcsán fogalmazódott meg, hogy Caputová szakértői kabinetet nevezhet ki.