Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt ellepték a szúnyogok Horvátország keleti részét. A horvátok, ha nem muszáj, esténként inkább nem mennek ki otthonaikból.

Délnyugati szomszédainknál a hivatalos protokoll szerint a szúnyoggyérítés abban az esetben indokolt, ha óránként 200 csípésnél többet regisztrálnak a szakértők – írja a Világgazdaság.

Ezt a mennyiséget viszont az ország keleti szegleteiben már rég meghaladta a csípések száma.

Bár a helyzet már rossz, még távol van a 2021-es rekordévtől, mikoris volt olyan nap, hogy a Kopácsi rétben óránként 26 806 csípést mértek a kutatók.

A NATURA 2000 program védettséget élvező mocsaras területen egyébként közel 300 féle madár, 55 emlős, 48 hal, 10 kétéltű és 11 hüllő faj található meg, de 85 féle rovar, köztük hat védett szúnyogfaj is él. A moszkitók irtása elsősorban utóbbiak miatt nem lehetséges az európai Amazonasnak is nevezett ártéri területen.

Idén eddig tekintélyes mennyiségű szúnyog fejlődött ki

Az elmúlt hetekben a Tisza, majd a Duna és mellékfolyóik kisebb áradása miatt nagy kiterjedésű szúnyog tenyészőhelyek alakultak ki, ezekben, illetve az esők miatt összegyűlt vizekben is jelentős mennyiségű csípőszúnyog fejlődött ki. Bővebben >>>